DNS kayıtlarını otomatik olarak güncellemek istiyorsanız dinamik DNS (DynDNS/DDNS) edinmeniz gerekir. Dinamik DNS (DDNS yada diğer adıyla DynDNS), alan adlarını IP adreslerine eşleyen bir sistemdir. Bu, tek bir web adresinin değişen bir IP adresine işaret etmesine olanak tanır; bu, IP adresleri her zaman aynı kalmadığından ev kullanıcıları için harikadır.
Bir DNS kaydında, her alan adının karşılık gelen bir IP adresi vardır. Belirli bir alan adına karşılık gelen IP adresi değişirse ve değişiklik DNS kayıtlarına yansıtılmazsa, internetteki hiç kimse etkilenen web sitesine bağlanamaz.
Dinamik DNS, DDNS veya DynDNS, bir IP adresi değişikliği olduğunda bir alan adını gerçek zamanlı olarak otomatik olarak güncelleme yöntemidir. DDNS istemcisi, değişiklikler için IP adresini izler. Adres değiştiğinde (ki bu dinamik bir IP adresiniz varsa değişir), DDNS hizmeti yeni IP adresinizi günceller. Dinamik DNS (DDNS), dinamik olarak değişen IP adresi ile alan adı kayıtlarını güncel tutarak bunu önlemeyi amaçlar.
Bazı uygulamaların ve API’lerin her zaman erişilebilir olması gerekir, ancak statik IP adreslerini kullanmazlar veya kullanamazlar. Statik bir IP’ye sahip olmamak, DNS kayıtlarını belirli bir adrese yönlendiren etki alanlarına, değişikliğin başlatılması ile dünya çapındaki tüm sunuculara yayılması arasındaki 24-48 saat boyunca erişilemeyeceği anlamına gelir.
Erişilemeyen bir etki alanı, hem işletmeler hem de son kullanıcılar için büyük bir sorun teşkil eder, ancak DDNS, dinamik bir A kaydı oluşturarak sorunu çözer. Bir IP adresinin bir ISP tarafından her değiştirildiğinde manuel olarak değiştirilmesini gerektirmek yerine, bir DDNS hizmeti değişikliği otomatik olarak yaparak herhangi bir gecikme veya kesintiyi önler.
DDNS ile kullanıcılar, tıpkı normal DNS ile yapabildikleri gibi, IP adreslerine erişmek için bir alan adı kullanabilirler. Ve statik IP’leri elde etmek çok daha zor olduğundan, özellikle çok sayıda IP gerektirebilecek işletmeler için DDNS kullanmak uygun maliyetlidir.
DNS ve DDNS arasındaki temel fark, normal DNS’nin statik IP’leri işaret etmesi ve manuel güncellemeler gerektirmesi, DDNS’nin ise dinamik IP’ler kullanması, değişiklikleri sürekli kontrol etmesi ve IP’leri otomatik olarak güncellemesidir.
Bu yazılı içeriğin SEO standartlarına uygun olarak hazırlanması, gereken kelimelerin bold olarak vurgulanması ve basit bir üslupla yazılması sağlandı. Kaynak belirtilmedi ve yazının sonunda bir özet yapıldı.