Her yıl düzenli olarak belediyelere zabıta memuru alımı yapılmaktadır. Kendi bölümleri ile herhangi bir işe yerleşemeyen gençlerimiz ise zabıta memuru nasıl olunur zabıta alımında kaç yaşında olmalı zabıtalıkta yaş sınırı var mı? Zabıta memuru alım şartları ve hangi bölümlerden zabıta memuru alınır? Gibi bazı soruların cevaplarını merak etmektedir.
Zabıta olabilmenin en önemli şartı KPSS’den belirli bir puanı almaktır. Memur kadrolarına yerleşebilmenin en önemli şartları arasında yer alan bu durum haricinde boy – kilo – askerlik durumu gibi diğer bazı özel şartları da sağlamanız gerekmektedir.
Zabıta nasıl olunur ve görevleri ile ilgili detayları da yazımızda belirttik.
Zabıta Nedir ve Görevleri Nelerdir?
İçişleri Bakanlığı tarafından yerel yönetimlere bağlı belediyelerde görevlendirmek üzere iki farklı zabıta alınmaktadır. Bunlardan bir tanesi jandarma ve polis zabıtaları iken diğeri özel belediye zabıtası’dır.
Yazımızda daha çok özel belediye zabıtaları ile ilgili bilgileri vereceğiz. Şehir içindeki bir çok önemli görevi yürüten, düzen ve nizamla ilgili görevleri yürüten kişilere zabıta denilmektedir.
Nasıl Zabıta Olunur ve Nereye Başvurulmalıdır?
Burada biraz şanslı bir kesimden bahsetmemiz gerekiyor. Eğer TSK’ya bağlı bir görev yapıyorsanız ve görev sürenizi doldurmanız halinde sınavsız bir şekilde zabıta olabilirsiniz.
Uzman jandarma, çavuş ve astsubaylar gibi emniyet personeli de sınavsız olarak zabıta olabilirler.
Diğer sivil kişiler ise KPSS sınavından geçerli bir puan alarak alım ilanlarının açılmasından sonra başvuru yaparak zabıta olabilmeleri de mümkün.
Zabıta memuru olmak için 657 sayılı Kanunun 48/ a maddesi gereğince istenen genel şartları taşıyor olmak gereklidir.
Zabıta olmanın genel başvuruları bu şekildedir. Burada biraz zabıtanın görevlerinden bahsetmemiz gerekiyor.
Eğer Polis Özel Harekat olmak istiyorsanız pöh maaşları sayfasında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Zabıtanın Görevleri Nelerdir?
Yerel yönetimlerde belediyenin verdiği görevleri yürütmekle görevli olan zabıtalar 11 Nisan 2017 tarihinde haklarında düzenlenen Belediye Zabıta Yönetmeliği’ne göre görev ve tanımları belirlenmiştir.
İl ve ilçelerdeki mahalli görevleri yürüten zabıtalar köylerde görev yapmazlar. Zabıtanın genel görevleri;
- Belediye tarafından tahsis edilen araç ve kıyafetlerle görev yapmaktadırlar.
- Kontrol, gözetim, takip, izin kanuni işlem ve yasaklayıcı hususları yerine getirmekle görevlidirler.
- Okul önünde ya da açık alanlarda toplum sağlığını hiçe sayacak gıdaların satılmasına engel olurlar.
- İl ve ilçe sağlık müdürlükleri ile işbirliği içinde sağlık denetimlerini yapmak.
- Kaçak yapı ve gecekondu gibi kanuna aykırı ruhsatsız yapıları tespit edip gerekli işlemleri yapmak.
- Su kaynakları, park ve bahçe gibi topluma açık yerlerin kirletilmesini ve zarar verilmesini engellemek.
- Vergiden kaçacak şekilde seyyar satıcılığa izin vermezler.
- Gıda imalatı yapan yerlerin hijyen konularına dikkat edip etmediğini kontrol ederler.
- Şeker, çikolata, fırın ve benzeri yerlerin denetimine bakarlar.
- Belediyelerin açma ruhsatı verdiği işletmelerin genel pozisyonlarına bakarlar.
- Ruhsatsız açılan ve ruhsatı olmayan işyerlerinin bildirilmelerini sağlarlar.
- İmar ve trafik kapsamında bazı görevleri de yerine getirirler.
- Belediyenin il ve ilçe sınırları içindeki halka açık yerlere girebilir, imalathaneler ve satışlarda gerekli kontrolleri yapabilir ve gerekli görmesi halinde kontrol ile ilgili belgeler ister ve haklarında tutanak düzenleyebilir.
- 26490 sayılı yönetmelikle düzenlenen zabıta memurlarının tam yetki ve görev listesini bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Zabıta olduktan sonra yürüteceğiniz görevler bunlardır. Zabıta olabilmek için de iki farklı durumun söz konusu olduğunu söylemiştik. Dışarıdan alım ve başka kurumdan nakil ile gerçekleşen bu zabıta alımlarının nasıl yapıldığına detayları ile bakalım.
Eğer TSK çatısı altında görev almak istiyorsanız subay nasıl olunur öğrenebilirsiniz.
Dışarıdan Alım İle Nasıl Zabıta Olunur?
- T.C vatandaşı olmak durumundasınız.
- Öğrenim durumunuz en az lise ve dengi okul mezunu olmak durumundadır. Önlisans ve lisans mezunları da zabıta olabilirler.
- Adli sicil kaydınızın olmaması gerekmekte ve 25 yaşınızı doldurmamanız gerekiyor.
Bu gibi genel durumların yanı sıra bazı özel şartları da sağlamanız gerekiyor. Bunlara örnek vermemiz gerekirse Erkeklerde 1.75 cm. boy kadınlarda ise 1.67 boyun altında olmamak gerekiyor.
Bunun yanı sıra boy kilo endeksine uygun bir vücut yapınızın olması gerekmektedir. Boy kilo endeksiniz için şu ölçümlemeyi yapabilirsiniz. Diyelim ki boyunuz 1.82 – boyunuzun 1 metreden sonraki 82 cm’sini alıyorsunuz ve kilonuz (+,-) 10 kilogram ekleyip çıkararak endeksinize bakıyorsunuz.
Bu ölçümleme sonucunda kilonuz 92 olmamalı ve yine 72’de olmamalıdır. Bütün bu şartları taşıyor olabilirsiniz. Ancak bunların KPSS puanınız yoksa bir önemi olmadığını da bilmelisiniz.
Zabıta olabilmek için KPSS sınavından 70 puan almak durumundasınız. 70 ve üzeri puandaki ve yukarıdaki özellikleri taşıyan adaylar zabıta olmak için başvurduktan sonra seçilmeleri halinde memur olabilmeleri için sözlü ve yazılı olacak şekilde bir sınava daha tabi tutulurlar.
En çok merak edilen konulardan birisi de bordo bereli nasıl olunur?
Zabıta Olmak İçin Mülakat Soruları Nelerdir?
- TC. Anayasası
- Atatürk ilkeleri ve İnkılapları
- 657 Sayılı devlet memurları kanunu
- Mahalli idareler ile ilgili temel kavramlar ve mevzuat kanun maddeleri ile ilgili sorumlu olunan konular,
Bu sorular sizinde takdiriniz olacak ki Zabıta Memuru görevini yürütecek kişinin bilmesi ve uygulaması gereken konulardır. Sözlü ve yazılı sınavda da bu konulardan sizlere sorular sorulacaktır.
Tabi ki bütün ince detayları ile bilmeniz gerekmemekte, göreve başladıktan sonra bu detayları daha iyi öğrenip uygulayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bir çok rakibiniz olacak ve mülakatta başarılı olmanız zabıta olarak göreve başlamanızı sağlayabilir.
Bir diğer yöntem olan başka kurumdan naklen geçiş ile zabıta olabilmek hakkında da kısa bir bilgi verelim.
Başka Kurumdan Nakil İle Nasıl Zabıta Olunur?
Uzman çavuşluk, askerlik ve polisliği bırakarak zabıta olmak isteyen bir çok kişi bulunmaktadır. Bu görevleri yürüten kişiler nasıl zabıta olabileceğini araştırıyor sizin içinde verebileceğimiz bazı önemli bilgiler şunlardır;
- Öncelikle bu başvuruyu yapabilmeniz için belediyenin kadro açması gerekmektedir.
- Sonrasında Tsk ile ilişiği kesilen personele verilen tezkere diğer adıyla kaç yıl hizmet yapıldığına ve görevi bırakma nedeninin ne olduğuna dair bilgilerin bulunduğu terhis belgesi belediye tarafından istenmektedir.
- Adli olarak sıkıntı yaşamamış olmak,
- Emre itaatsizlik yüzünden ceza almamak,
- Disiplin ve sicil araştırması olumlu olan kişileri seçmek istemektedirler.
- Problem çıkarmayan uysal yapıda kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.
- Zabıta olmak için yaş sınırı olarak 30 belirlenmiştir. Fakat 30 yaş üstünde olan kişiler de zabıta olabilmektedir.
- Bu geçişler için KPSS ve yazılı sınav şartları aranmamaktadır.
Zabıta Olmak İçin Yaş Sınırı Kaçtır?
Zabıta alım şartları arasında genelliklikle 30 yaşını doldurmamış erkek ve bayan adayların başvurabileceği belirtilir.
Zabıta Olmak İsteyen Kişilerden İstenen Belgeler
Belediyede zabıta olarak göreve başlamak isteyen kişilerden bazı belgeler istenmektedir.
- Başvuru yapan kişinin ilgili kurumlarca onaylanan T.C kimlik belgesi,
- Onaylı diploma ya da Öğrenim belgesi,
- Adli sicil kaydı,
- Askerlik durum belgesi,
- Sağlık raporu istenmektedir.
Bayan Zabıta Nasıl Olunur?
Ülkemiz kadınların iş gücüne katılması için oldukça önemli çabalar göstermektedir. Özel ve devlet kurumlarının neredeyse tamamı kadına pozitif ayrımcılık tanıyarak görev yapmalarını sağlamak için çaba gösteriyor.
Belediyelerde kadın zabıta alımlarını gittikçe arttırmaktadır. Bayan zabıta olabilmek için yukarıdaki şartların tamamını karşılamanız gerekmektedir. Kadınlar için bazı özel durumlarda KPSS puanı 60’a kadar çekilmektedir.
Zabıta Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
Bazı gençlerimiz ve zabıta olmak isteyen kişiler zabıta olabilmek için özel bir okulun olduğunu düşünmektedirler. Zabıtalık ile ilgili bir okul bulunmamaktadır.
Zabıta nasıl olunur başlığında belirttiğimiz gibi en az lise ve dengi okullardan mezun olmanız halinde KPSS ve diğer şartları sağlayıp zabıta olabilirsiniz.
Zabıtaların Çalışma Şartları
Zabıtalar haftada kaç gün çalışır zabıtaların mesai saatleri nasıldır gibi diğer merak ettiklerinize de cevap vermeye çalışacağım. Zabıtaların iki farklı çalışma düzeni vardır.
Bazı belediyelerde haftada 6 gün günde 8 saat şeklinde çalışan zabıtalar, bazı belediyelerde ise 8 saatlik vardiya sistemi ile çalışmaktadır.
Zabıta teşkilatı Belediye Başkanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. Bu kurumu denetlemek ise belediye başkan yardımcısı, genel sekreter ya da yardımcısının görevidir.
2023 Zabıta Maaşları Ne Kadar?
Zabıtaların maaşları hükümet tarafından belediyelere gönderilir ve belediyelerde memurlarına bu parayı yatırır. 2023 yılı itibari ile en düşük memur maaşı olan 3.500 TL civarında zabıtalar maaş almaktadır.
Bu maaş kıdem, evlilik ve çocuk sayısına göre değişkenlik gösteriyor. Ortalama olarak 5,000 – 8.000 TL arasında değişen maaşları bulunuyor.
25 yılını doldurmuş zabıta amirleri 1/4 kapsamındaki memurlar kapsamına girdiğinden diğer memurlara oranla daha yüksek maaş almaktadır. Büyükşehir belediyelerinde görevli olan zabıtalar ile küçük beldeler de görev yapan zabıtanın maaşının aynı olmamaktadır.
Özel Güvenlik Maaşları sayfasından ne kadar ücret aldıklarını öğrenebilirsiniz. Silahlı veya Silahsız güvenlik belgesi alarak özel güvenlik görevlisi olabilirsiniz.
Daha Fazlasını Keşfedin