Tarlada ‘sarı pas’ hastalığı tehlikesi: Zamanında mücadele edilmezse verim düşer

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı öğretim görevlisi Volkan Yörük, geçtiğimiz günlerde yağış fazlalığının tarım arazileri için sevindirici olduğunu ancak bitkiler açısından risk oluşturduğunu açıkladı. Yörük, “Pas hastalığı kahverengi, kara ve sarı pas olmak üzere üçe ayrılır, üreyen ve yayılan bir hastalıktır. O yüzden aynı virüsler gibi yok edilmesi, mücadelesi çok zordur. Bir bakteri hastalığa göre biraz daha mücadelesi zordur. Bu bizim için bir risk. Bunun için tedbirlerimizi almamız gerekiyor” dedi.

Yağışların bol olmasının tarım arazileri için sevindirici olduğunu ancak hastalık riskini de beraberinde getirdiğini söyleyen Yörük, “Yağışlarla birlikte rekoltenin artacağını düşünüyoruz. Tabii bu yağışların artmasıyla birlikte bizim için bir dezavantaj da oluşmaya başladı. Sivas’ta bitkilerde en çok görülen ‘sarı pas’ hastalığıdır. Pas hastalığıyla mücadelede öncelikle iyi bir gözlem gerekiyor. Çiftçilerimize tavsiyemiz, pas hastalığını görür görmez kimyasal mücadeleye başvurmamaları gerekiyor. İyi gözlemlemeleri lazım” ifadelerini kullandı.

Özellikle sarı pas hastalığının tarla genelinde yüzde 30 seviyesine geldiğinde kimyasal mücadelenin yapılması gerektiğini söyleyen Yörük, çiftçilerin mutlaka toprak analizini uygun ve yerinde yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi. “Toprak analizi bizim için bir reçetedir. Yani nasıl hasta olduğumuzda bir kan tahlili yapılıp bize ona göre ilaç tavsiye ediliyorsa, bizim de bu toprak analiziyle neyi nasıl kullanacağımıza karar vermemiz gerekiyor” diyen Yörük, zamanında mücadele edilmezse tarlada verim düşeceğine dikkat çekti.

Küresel ısınmaya dikkat çeken Yörük, sık yağmurların artık yağacağı belliyse, bugünden itibaren çiftçilerin buna göre bir çeşit seçmeleri ve buğday ekerken mibzerlerinin ayarlarını buna göre değiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Yörük, “Sadece önümüzdeki sezon dayanıklı bir çeşit seçmeleri ve mibzerlerinin ayarlarını biraz daha açarak sık ekimden vazgeçmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8236

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haber