Spor salonu açmak gibi bir düşünceniz varsa, birlikte bu işin tüm detaylarına bakacağız. Spor salonu nasıl açılır? Gibi merak edilen bazı soruların cevaplarını vereceğiz.
Girişimcilerin ve iş kurmak isteyenlerin en çok düşündükleri işlerin başında bu iş geliyor. Çünkü spor salonu sahiplerinin çok fazla para kazandıkları ortada. Bunun farkına varan insanlar, bu iş hakkında detaylı bilgiler istiyor. İşte tüm gerçekleri ile spor salonu açmak…
Spor Salonunun İşlevi Nedir?
Neden insanlar bu kadar çok spor salonu açıyorlar? Neden bu kadar insan bu yerlere gidiyor?
- Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor artık fark edilmeye başlanıldı. Bu farkındalık yıllardan beri insanlarımızda işletilmeye çalışılıyor. Gerek TV programlarında gerekse başka programlarda sporun önemi sürekli vurgulandı. Artık insanlarımız sağlıklı yaşam adına spora yöneldi.
- Spor salonları sadece vücut geliştirme aletlerinden oluşmuyor. Spor salonu açarak bunun yanında sporcu yetiştirebilir ve spor dallarına yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Plates gibi kadınların ilgi gösterdiği çalışmaları da spor salonunuza ekleyerek, salonunuzun vizyonunu geliştirebilirsiniz.
- Spor salonunuzun nasıl olacağına karar verin. Erkeklere özel mi? Bayanlara özel mi? Yoksa karışık mı olacak buna karar vermeliyiz ve iş yeri krokisini o şekilde hazırlamalıyız. Bayanlara da özel duş alma ve giyinme kabinlerinin olması gerekecek.
- Müşterilerin eğlenceli zaman geçirebilmeleri adına sadece vücut geliştirme aletleriyle salon oluşturmayın. Masa tenisi gibi insanların aralarda dinlenip eğlenebilecekleri platformlar oluşturun. Spor salonunun içerisini sadece sportif şeylerle doldurmayın. Yani ne demek istiyorum? Ufak kafe tarzı ürünlerin satıldığı bir köşe oluşturun. Gelirinizi sadece aldığınız aylıklara bağlamamak adına bu tür oluşumlar gelirinizi artıracaktır. İçecek ve ufak yiyecek satışları yapabilirsiniz.
Spor Salonu Açacakların Bilmesi Gerekenler
Bu işi basit bir işlem olarak görmemelisiniz. Şuanda bir çok girişimci bu fikir hakkında detaylı araştırmalar yapıyor. Bu işe girsem nasıl olur diye enine boyuna araştırmalar yapıyorlar. Bu işin bir çok inceliği bulunuyor. Şimdi bazı hususlardan söz edeceğiz.
1. Spor Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız
Ne demek istiyorum? Yani vücut geliştirme hareketleri ve diğer hareketler nasıl yapılıyor bilmeniz gerekiyor. Salonunuzda bulunan tüm aletlerin nasıl çalıştığını bilmeniz gerekiyor.
Spor salonuna gelen çoğu kişi hareketlerin nasıl yapıldığını bilmezler. Sizlerin hareketlerin doğrularını onlara göstermeniz gerekecek. Bazı zamanlarda yanlış yapanlar olacak ve sizin onları düzeltmeniz gerekecektir.
2. Sabırlı Olmalısınız
Aynı hareketleri gün içerisinde yüzlerce kişiye tekrar tekrar göstermeniz gerekebilir. Yüzünü asmamalı ve insanların sordukları sorulara sabırla güler yüzlülükle cevap vermeniz gerekiyor. Somurtarak ve sıkkın şekilce cevap verirseniz insanlar memnun kalmaz ve bir sonraki ay sizlerle ilişkisini kesebilir.
3. Çok Fazla Çalışmaya Hazırlıklı Olun
Bazı zamanlarda çok daha fazla çalışırken bazı zamanlarda az çalışabilirsiniz. Bu işten para kazanacağınızı ve bu işin sizin işiniz olduğunu unutmayın. Tüm zorluklara karşı çaba gösterin.
Spor salonları sabahları erken açılıp gece geç saatlere kadar açık durmaktadır. Ne kadar erken açıp ne kadar geç kaparsanız o kadar iyi olacaktır. Fakat tek başınıza çalışacaksanız bu saatlerde kısaltmalar yapabilirsiniz. Normal bir salon en geç sabah saat 10 da açılmalı ve en erken saat 22.00’da kapatılmalı. Daha erken kapatırsanız işlerinden geç çıkan insanlar için sorun olacak ve sizleri tercih etmeyecektir.
4. Spor Salonu Açmak İçin Gerekli Sermayeniz Var mı?
Spor salonu açmak oldukça maliyetli bir durum. Spor salonu açmanın maliyeti nedir diye soracaksanız kesin bir cevap veremeyiz. Fakat şunları düşünerek bu hesaplamayı siz yapabilirsiniz.
- Salon yeri kira mı olacak?
- Yer büyüklüğü ne kadar olacak?
- Şehir merkezinde mi olacak?
- Yaşadığınız şehirdeki yer fiyatları ne kadar?
- Yer satın almayı veya kiralamayı düşündüğünüz yerdeki fiyatlar ne durumda?
- Salona alacağımız ürünlerin kalitesi son kalite mi olacak?
- Fitness aletlerinin yanında eğlence adına masa tenisi gibi diğer şeyler olacak mı?
- Spor besin ürünleri satacak mıyız?
- Kaç eleman çalıştıracağız?
Bu soruların cevaplarını bilmeden bu işin ne kadar tutacağını bilmek imkansız fakat ortalama bir şey söyleyeceğim. Orta dereceli bir salonun sadece içerisindeki aletlerin tutarı 1 milyon TL civarında olmaktadır.
5. Gelir Kaynağınıza Güveniyor musunuz?
İşe ilk giriştiğinizde harcadığınız para ile işlem tamam olmayacak. İlk aylarda çıkan bazı sorunlar adına yine harcamalar yapacaksınız. Bu nedenle ya kenarda belirli miktarda para ayırmalısınız ya da sürekli olarak bir gelire sahip olmanız gerekiyor.
6. İşi Basite Almayın, Büyük Düşünün
Her zaman gözünüz yükseklerde olsun. Salonuma şu kadar kişi gelse gibi bir düşüncede olmayın ve daha fazlasını isteyin. Bunun için planlı şekilde çalışmanız gerekiyor. Kendinizi 3, 4 yıl sonra nerelerde görmek istiyorsunuz ve oralarda görmek için neler yapmanız gerekiyorsa yapın.
Demek istediğim şu ki, örneğin ileri yıllarda para kazanmaya başladınız. Bu parayı salonunuza yatırım olarak harcayın ve ileride daha fazla kazanmanıza imkan sağlasın. Örneğin yeni şubeler açabilirsiniz veya salonunuzu büyütebilir ve kapasitesini arttırabilirsiniz.
7. Bu İşi Sevmeden Yapması Zor!
Bu işi yapan insanların hep spor geçmişi olan kişilerden geldiklerini biliyor musunuz? Benim çevremde de spor salonu sahibi olan insanlar bulunuyor. Bu kişilerin hep spor geçmişi var. Spor geçmişi derken bazıları milli sporculuk yapmış kişiler ki burada söylememiz gerekiyor milli sporcuların daha sonrasında spor salonları açması için devlet onlara yardımda bulunuyor.
Diğer kişiler kim? Diğer spor geçmişi olan kişiler dediğim, daha öncesinde spor salonlarına gitmiş vücut geliştirme veya zevk olarak diğer sporlarla ilgilenmiş kişilerdir. Yani doğal olarak spor salonlarından sıkılmayan insanlardır. Eğer vücut geliştirme ve diğer sporlardan nefret ediyorsanız bu işi yapmanız biraz zor olabilir.
8. Salonun Planlamasını Yapın
Salonun içerisi nasıl olacak? Hangi eşyaların nereye koyacaksınız? Soyun odaları nerede olacak? Gibi salon için krokiyi hazırlayın. Bunu yaparken bir mühendisten yardım alabilirsiniz. Hali hazırda bulunan yerinizi mühendis gelip inceler ve bu alana yapılabilecek planları size sunar.
Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Spor Salonu Açmak İçin Gereken Malzemeler
Spor salonu açmak için bazı malzemeleri temin etmek gerekiyor. Bu malzemeleri nerelerden alabileceğinizden de söz edeceğiz. Öncesinde hangi aletlerin salonda bulunması şart onlara bir bakalım.
Dambıllar
Ağırlıklarına göre sınıflandırılan ve tekli olarak tutulabilen ağırlık türüdür. İnsanların en çok kullandıkları aletlerden bir tanesidir. Dambıllar ucuz olmaktadır. Fakat set halinde almalısınız. Spor salonlarında 1 kg’den 50 kg’ye kadar dambıllar bulunmaktadır.
Ortalama bir salonda 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 7,5 kg, 10 kg, 12,5 kg, 15 kg, 17,5 kg, 20 kg, 25 kg, 30 kg, 40 kg ve 50 kg’lik dambılların olması şart. Aslına bakarsanız daha ara dereceli ağırlıkların olması çok daha iyi olur. Eğer sermayenizden biraz daha harcayabilirseniz daha dereceli ağırlıkları da alın derim. Örneğin 32,5 kg veya 42,5 kg gibi.
Halter Barı
İnsanlar sadece dambıllar ile çalışmıyorlar. Yukarıda resimde gördüğünüz gibi halter barına ağırlık takarak da çalışıyorlar. Halter barı spor salonlarının olmazsa olmazıdır.
Tek bir bar olması yeterli olmayacaktır. Z şeklinde ve düz I şeklinde bu barlardan 3, 5 tane salonunuzda olması gerekmektedir. Aksi taktirde insanlar çalışırken sıkıntılar çekebilirler. Zaten çok pahalı ürünler de değiller.
Ağırlık Plakaları
Halter barına takılabilecek olan bir ağırlık türüdür. Halter barının yanında mutlaka ağırlık plakaları da alınmalı. İkisinin aynı yerden alınacağı gibi bir durum yok.
İstediğiniz yerden alın fakat dikkat etmeniz gereken ağırlık plaklarının halter barından geçebiliyor olması.
Ayriyeten bu ürünlerin dışlarının plastik kaplama olmasına dikkat edin. Bazıları direkt demir olarak satılıyor ve ileride paslanma yapabiliyor. Biraz daha fazla para vererek, plastik kaplamaları ürünler almanızı tavsiye deriz. Böylelikle ileride oluşabilecek paslanmalara karşı herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.
Bench Press Sehpaları
Farklı farklı bench press sehpaları bulunuyor. Alt göğüs için, üst göğüs için ve orta göğüs için press sehpaları bulunuyor. Bu üç sehpayı da ayrı ayrı alabilirseniz çok güzel olur. İnsanlar salonlarda bu sehpalara çok önem veriyorlar.
Göğüs hareketleri yaparken herkes bu aletleri kullanıyor ve çok tercih ediliyor. İnsanlar salonları gezerken bu aletlere çok dikkat ediyorlar. Bu nedenle salonda bu sehpaları bulundurmanız şart.
Karın Kası Çalışabilmek İçin Aletler
Mutlaka olması gereken aletlerden diğerleri. Karın kası yapabilmek için bir çok farklı alet bulunuyor. İstediğiniz aletlerden alabilirsiniz. Maliyetleri düşük oluyor.
Çeşitlilik olması salonun görüntüsü açısından ve bu işe önem verdiğinizin göstergesi açısından önemli olacaktır.
Karın aletleri adına alabileceğiniz çok sayıda alternatifiniz bulunmaktadır. Değişik aletlerden üç beş tane temin etmeniz mantıklı olacaktır. Hepsini aynı aletten almanız mantıklı olmaz.
Çeşitlilik adına farklı bölgelere hitap edecek karın aletleri almalısınız. Örneğin alt karına, yan karına veya üst karına özel aletler alınabilir.
Kablolu Makine
Her salonun olmazsa olmazı. Bu alet olmadan salon açmak çok mantıksız olacaktır. Bazı salonlarda bu aletlerde 2, 3 tane bulunmaktadır. 1 tane de olsa mutlaka olması gerekiyor.
Bu alet vücudun bir çok farklı yerini çalıştıran hareketlerin yapılabileceği bir alettir.
İnsanlar bu aleti de spor salonlarında çok fazla kullanmaktadırlar.
Salonunuz iki katlı veya iki farklı odalı olursa, bir odasına veya bir katına bir tane, diğer katına ise bir tane bu aletten yerleştirmeniz güzel olacaktır.
Bacak Çalışma Aletleri | Squat Aleti
Squat dediğimiz, bacak çalışma aletidir. Spor salonlarında çok sayıda bacak çalışma aleti bulunur. Fakat kesin olarak Squat aletini almanız gerekiyor. Yukarıda fotoğrafta gördüğünüz ürün salonunuzda olmalı.
Çünkü bacak çalışmalarının olmazsa olmazı o harekettir. İnsanlar en fazla bu harekete önem vermektedir.
Zaten bacak kasını en iyi çalıştıran hareketlerin başında geliyor. Bu nedenle insanlar bu aleti arıyorlar.
Bu ürünü alırken sağlam olmasına dikkat edin. Hemen bozulup size sıkıntı oluşturmaması adına güzel bir marka olmasını tavsiye ederiz. İleride kabloları adına sıkıntı yaşamamanız için.
Koşu Bandları
Salona gelen türlü türlü insanlar oluyor. Herkesin amacı farklı oluyor. Kimisi kas yapmak için gelirken kimisi sadece zayıflamak adına geliyor. Zayıflamak adına gelenler ise koşu bandlarını çok fazla kullanmaktadır.
Salonunuzun en güzel yerine koşu bandlarını yerleştirmelisiniz. En az 6 veya 8 tane olmasını tavsiye ederiz. Doluluk oranına göre ilerleyen yıllarda bunların sayısını arttırmanız gerekebilir. Yani hiç bir zaman birisi salona koşmaya gelip, tüm aletlerin dolu olduğunu görmesin. Eğer o insan o geldiği zamanda koşma imkanı bulamazsa bir daha sizleri tercih etmez. Ben olsam tercih etmezdim.
Kardiyo Bisikletleri
Koşunun yanında en çok tercih edilen ve yağ yakımını destekleyen bir alettir. Koşu bantlarına yakın bir yere en az 3 veya 5 tane kardiyo bisikleti almanız şart.
Bir çok insan zaten vücut yapmak adına değil de, zayıflamak adına spor salonlarına gidiyor.
Zayıflamak için kullanılan en iyi aletler ise koşu bandı ve bu kardiyo bisikletleridir. Bu nedenle bu bisikletlerden üç beş tane almanız da fayda olacaktır.
Bisikletleri alırken sağlam olmasına dikkat edin. Bozulmaya en müsait olan aletlerin başında geliyor.
Diğer Spor Aletleri
Tam olarak şunu alın şunu alın demek doğru olmaz. Yukarıda kesin olması gereken ürünlerden söz ettik. Fakat bunları almakla işlem tamamlanmıyor. Spor salonlarında 20 civarında farklı aletler bulunuyor.
Tüm bölgeleri çalıştıran aletlerden birer ikişer tane olmasında çok fayda olacaktır. Vücuttaki tüm bölgeleri düşünerek her bölgeye hitap eden aletlerin spor salonunuzda bulunmasına özen gösterin.
- Trapez kası çalışılabilecek aletler,
- Omuz kası çalışılabilecek aletler,
- Göğüs kası çalışılabilecek aletler,
- Karın kası çalışılabilecek aletler,
- Kalf kası çalışılabilecek aletler,
- Ön kol ve arka kol çalışılabilecek aletler,
- Bacak çalışılabilecek aletler,
- Sırt ve kanat çalışılabilecek aletler,
- Kalça kası çalışılabilecek aletler, (Daha çok bayanlara özel)
Buz Dolabı
Unutmayın sadece parayı aldığınız aylıklardan değil, sattığınız diğer ürünlerden de kazanacaksınız.
Bir örnek vermek istiyorum bir salona giderken sahibi tanıdığımdı ve bana ”Aylık sadece bin TL su satışından kazanıyorum” demişti. Su deyip geçmeyin diyoruz. Salona her gelen mutlaka suya da ihtiyaç duyuyor.
Sadece su satmayacaksınız. Diğer tüm içeceklerin olması gerekiyor. Çeşitlilik adına müşterilerinize her türlü çeşidi sunmanız gerekmektedir.
Orijinal Tartı
İnsanlar kilolarını çok merak etmektedirler. Tartısız bir salon düşünemiyorum. Orijinal bir tartının spor salonunda olması şart. Orijinal olmasına da dikkat edin. İnsanları kilolarını öğrenmek adına uğraştıran aletlerden uzak durun.
Aynalar
Spor salonlarının duvarları aynalar ile dolu olmalıdır. Ne kadar çok yere ayna koyarsanız o kadar faydalı olacaktır.
İnsanlar spor yaparken aynaya bakmaktan çok hoşlanırlar. Hiç duvar karşısına geçip spor yapan gördünüz mü?
Bu nedenle ayna olmazsa olmazlardan. Salonda yerleştirebildiğiniz kadar alanlara ayna yerleştirmeniz güzel olacaktır.
Ses Sistemi
Müzik motivasyon adına spor için çok önemli bir olaydır. Müziksiz bir spor salonu insanın ruhunu çökertir.
İnsanlar spor yaparken onlara enerji verecek müziklerin çalmasını isterler. Bu müziklerin ise kaliteli bir ses siteminden çalması gerekmektedir.
Bir müzik listesi hazırlamalısınız. İsterseniz bilgisayarınızı direkt olarak bu sisteme bağlayıp istediğiniz müzikleri açabilirsiniz. İsterseniz bir flash bellek ve dvd hazırlayarak müziklerin çalmasını sağlayabilirsiniz.
Zaman zaman müzikleri güncellemeyi unutmayın. Hep aynı müzikler insanları sıkar.
Giyinme Odası ve Eşya Koyma Dolapları
Salonlara her insan direkt olarak spor yapacağı eşyalar ile gelme imkanı bulamıyor.
Bu nedenle insanların üstlerini değiştirecekleri ve eşyalarını koyabilecekleri bir dolaba ihtiyacı olmaktadır.
Yeterli sayıda dolap olmasına özen gösterin. Her hafta olarak dolapların temizliği ile ilgilenin. Ayrıca dolaplara ürün bırakılmasına izin vermeyin. Bunu yapabilmek için verdiğiniz anahtarları aynı gün alabileceğiniz yöntemler geliştirin. Örnek; insanlar spor salonuna girerken anahtar alacakları zaman sizlere bir eşyalarını bıraksınlar ve çıkarken anahtarı verdiklerinde o eşyayı alsınlar.
Duş Alanları ve Tuvalet
Spor sonrasında her insan duş almak ister. Eve o şekilde terli terli gitmek istemez. Bu nedenle duş alanı olması şart.
Giyinme odasının içerisinde tuvalet ve duş alanlarının da olması gerekiyor.
Bu alanların temizliğine çok önem göstermelisiniz.
İnsanlar kirli gözüken duş alanlarından hoşlanmaz ve ilerleyen zamanlarda sizleri tercih etmekten vazgeçebilirler.
Klima veya Havalandırıcı
Sıcak havalarda veya soğuk havalarda spor yapanların rahat şekilde spor yapabilmeleri adına ya klima ya da havalandırıcı olması şart.
Bence en mantıklısı ikisinin de olması. Çünkü yazları havalandırma yetmiyor. Soğutma adına klima şart oluyor. Yoksa insanlar sırf çok sıcak oluyor diye bile sizin salonunuzdan vazgeçebilirler.
Bu nedenle salonunuza köşelerden klimalar yerleştirebilirsiniz. İnsanların refah içerisinde spor yapmalarını sağlayabilmek adına harcamalardan kaçmayın. Bu harcamalar ileride kazanç olarak zaten geri dönecektir.
Üye Geçiş Sistemi
Kayıtlı olan müşterilerin geçebileceği bir turnike yapın. Bu turnike insanların kaç gününün kaldığını ve ufak bilgilerini göstersin.
Kişilere özel kart hazırlayın ve bu kartları bastıklarında turnikenin açılması sağlansın.
Bu şekilde sizlerin de üyelerinizin ne kadar günlerinin kaldıklarını öğrenmesi çok kolay olacaktır. Diğer türlü herkese tek tek bilgisayardan bakmanız gerekecek bu şekilde ise zaten biten kişilerin geçiş sistemi çalışmayacak ve üyeliğin yenilenmesi gerekecek.
Sporcu Takviyeleri
Spora gelen insanların çoğu sporcu takviyeleri kullanmaktadır. Spor salonları da bu ürünlerin satışından çok fazla para kazanıyorlar. Bu nedenle aşağıdaki gibi ürünleri satmanız gerekiyor.
- Spor eldiveni,
- Protein tozu,
- Karbonhidrat tozu (Gainer),
- Yağ yakıcılar (Cla, Karnitin)
- Enerji içecekleri,
- Amino asitler,
- Bcaa,
- Glutamin,
- Arjinin,
- Kreatin,
Gibi sporcuların çok kullandığı takviyeleri satmanız gerekiyor. Bu ürünlerin satışından çok iyi para kazanılıyor. Spor sonrasında insanlar protein tozu içmek istiyorlar. Örnek olarak protein tozundan nasıl para kazanılır onu anlatacağım.
Spor sonrasında kasların onarımı adına insanlar hemen protein tozları içerler. Bazıları kutu şeklinde protein tozunu alıp kendisi temin ederken bazıları da kolaylık adına hemen spordan çıkmadan 1 bardak protein tozu satın alıp, içip giderler.
Sizlere bir protein tozu üzerinden örnek vermem gerekecek ki daha doğru bir örnek olmuş olsun. Daha doğru bir hesaplama yapabilelim. Gittiğim bir spor salonunda 3 matrix adında bir protein tozu veriliyordu. Bu kutunun içerisinde 52 porsiyon bulunuyor. 1 porsiyon 2 ölçeğe denk geliyor. Spor salonunda bir bardak protein tozu 35 ile 45 TL arasında satılıyor. Yani bir porsiyon 40 TL civarında satılıyor. Bir kutuda 52 porsiyon olduğundan 52’yi 40 ile çarpıyoruz ve 2080 ediyor. Yani 1500 TL’ye alınan bir kutudan 580 TL kazanılıyor.
Spor Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler
- İkametgah belgesi,
- Üç adet vesikalık fotoğraf,
- Salonun adı ve adresi ile uygulayacağınız spor dalları,
- Salonun kurucusunun nüfus cüzdanı örneği,
- Vekalet edecek kişi olacaksa en az bir yıllık mesul müdürlük sözleşmesinin noterden tasdikli sureti,
- İş alanının mimar onaylı 1/100 ölçekli vaziyet planı,
- Salon sahibinin açık adresi ve adli sicil kaydı,
- Ticaret Odasından alınacak kayıt belgesi,
- Esnaf ve Sanatkar Kooperatifine kayıtlı olanlara Ticaret Odası tarafından verilecek olan belge,
- Vergi levhası fotokopisi,
- İş yeri kira ise, kira kontratının fotokopisi,
- Belediyenin vereceği işyeri açma izin belgesi,
- İtfaiye raporu,
- Sağlık müdürlüğü raporu,
- Salonunuz ile anlaşmalı bir sağlık personeli sözleşmesi,
Not: Bahsetmiş olduğumuz belgeler bölgelere göre ufak değişiklikler gösterebilir. Tam olarak nelerin gerekli olduğunu belediyeye giderek ve iş yeri açma fikrinizin olduğunu belirterek neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Spor Salonu Açmayı Düşünenlere Tavsiyeler
A) Salonunuza bir isim düşünün
Hangi isimle açmak istiyorsunuz bir isim bulmanız gerekmektedir. İsminizin güzel olmasına dikkat edin.
B) Spor salonunu açacağınız yere dikkat edin
Nereye açacağınız çok önemli bir nokta. İnsanların çok olduğu bir yer olmalı ve yakın çevrenizde başka bir salon olmaması önerilir. Rakibiniz ne kadar az olursa işinizin tutma ihtimali o kadar yüksek olur.
Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?
C) Sıcak suyun olmasına dikkat edin
Şu sıralarda spora giden herkes salonundaki duş alma yerlerinde sıcak sular ile ilgisi sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Sıcak su ile ilgili yıl boyunca sıkıntınız olmasın.
D) İlk yardım çantanız olsun
Bu spor yaralanmalara ve sakatlanmalara çok açık bir spordur. Her ihtimale karşı yanınızda ilk yardım çantası olsun ve sizin de ilk yardım bilginiz olmalı.
F) Spor salonunun önünde insanların oturacakları yer olsun
İnsanlar spora geldiğinde veya giderken dinlenme adına salonun önünde oturmak isteyebilirler. Onlara oturabilecekleri bir yer tesis edin.
G) Spor salonlarında bulunan aletleri test edin
Aletlerde bir sıkıntı var mı diye test edin. Aletlerde veya salonda sağda solda insanların bir yerlerini çarpması durumunda zarar verecek keskin yerler var mı diye araştırın. Böyle yerler varsa yumuşatıcı şeyler ile kaplayın.
H) Uzun vadede indirim uygulayın
İnsanlar indirimleri seveler. Örneğin 1 aylık ücretiniz 300 TL olacaksa 3 aylık ücretiniz 750 TL olsun. Bu insanlara cazip gelecek ve 3 aylık kayıt olmalar başlayacaktır. 6 Ay 1000 – 1200 TL gibi uzun vadede daha büyük indirimler sağlayın.
I) İnsanlarla iyi iletişim kurun
İnsanlarla iletişim kurmak çok önemli. Onlarla ilgilendiğinizi onlara fark ettirin. Her birinin sizler için bir önem taşıdığının farkına varmalılar.
Gizli Hazineleri Keşfedin