Restoran Nasıl Açılır? Restoran Açmak

Restoran açmak gibi bir fikriniz var ise bu konuyu enine boyuna araştırmış olmanız gerekmektedir. Bu girişimcilik biraz maliyetli olduğundan riske atılmayacak bir fikirdir. Büyük sermayeye sahip olan insanların bu iş fikrine yöneldikleri bilinmektedir.

Her iş kurma süreci dikkatlice analiz edilmelidir fakat restoran açmak gibi büyük fikirler ayrı özenle analiz edilmelidir. Tüm ayrıntıları, restoranı açmadan önce hazırlamanız gerekiyor. Restoran nasıl açılır diye araştırmalar yapmakta olan arkadaşlarımız için bu konuyu en ayrıntılı şekilde anlatacağız.

Restoran Sahibinde Bulunması Gereken Özellikler

Restoran sahibinin bazı özellikleri bulundurması gerekiyor. Büyük bir girişimcilik olacağından üzerindeki sorumlulukların farkında olmalı. Ben iş sahibi olacağım deyip hiç bir şeye el atmadan bu iş ilerlemez. Restoran ile ilgili sıkıntıları yeri gelecek sizin halletmeniz gerekecek. Örneğin bazı zamanlarda kasaya bakmanız gerekebilir. Müşterileri karşılamanız gerekir. Bazı aletlerin tamir işlemlerini sizin yapmanız gerekebilir. Yani işin içerisinde olmanız gerekiyor. Bu işleri küçümsemeyin.

Strese karşı hazırlıklı olmalıdır. Çünkü bu iş hep stresli olacaktır. İş süreci boyunca da bir çok sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz. Hiç birine boyun eğmeden devam etmelisiniz. Çözüm odaklı düşünmelisiniz. Müşteriler ile ilgili zaman zaman sıkıntılar yaşanabilecektir. Yaşanan tartışmalar esnasında bile sakin olmalı ve müşteriyi memnun etme çabası içerisinde olmalısınız. Sadece sizin böyle olmanız yetmeyecek, çalışan elemanlarında böyle olması gerekmektedir. Aksi taktirde insanların gözünde hoş bir izlenim bırakmazsınız.

İşin başı olacağınızdan insanları iyi yönlendirmeniz gerekmektedir. Kim nerede çalışacak ve tam olarak görevi ne olacak karar vermeli ve o pozisyonlara personelleri almanız gerekmektedir. Sizin de tüm bu alanlar hakkında ufaktan bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Pratik bilgileri edinerek restoranın işlemesine büyük yardımınız dokunacaktır.

Egoya kapılmamalısınız. İşin sahibi olabilirsiniz fakat her zaman müşterilerle ve çalışanlarınız ile iyi iletişim kurmalı onlara arkadaş gibi davranmalısınız. Tabi iş disiplini içerisinde olmanız gerekmektedir. Fakat işin sahibi ve ulaşılamayan tiplerden olmayın. Müşterilerin arasında sürekli olarak gezin. Onlardan gibi davranmanız gerekmektedir. Bu durumda onlarda sizi kendilerine yakın görecektir.

Gerçekten Restoran İşletebilir miyim?

Gerçekten bu işi yapmaya neden karar verdiniz? Sadece para kazanmak için mi? Peki bu işi yapabileceğinize gerçekten inanıyor musunuz? İşin sahibi olacaksınız ve tüm bu sorumlulukları kaldırabilecek misiniz? Kendinizi hazır hissediyor musunuz? Gerekli sermayeniz var mı? Sürekli olarak para kaynağınız olacak mı? Tüm bu sorulara cevap vermiş olmamız gerekiyor. Restoran işletmek kolay bir iş değildir.

Sürekli karşınıza olumsuzluklar çıkabilecek, tüm bunlara rağmen işinizin başında olmalı ve sorunları çözmek için çalışmanız gerekmektedir. Restoranda bir çok alt birim olacak. Yemek pişirme kısımları muhasebe kısımları derken tüm bu alanlardan siz sorumlu olacaksınız.

Restoran Açmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar

1. Adım Restoranı açacağınız yere karar verin

Aslında restoranın tutulup tutulmamasını belirleyen en büyük faktör, nereye açıldığıdır. Bu nedenle insanlar bu iş için ayırdıkları sermayelerin büyük kısmını açacakları yere ayırmaktadırlar. Restoranı açılacak yer iyice araştırılmalıdır. Öncesinde hangi şehirde bulunuyorsanız bu şehirdeki en işlek yerleri yani kalabalık yerlerin araştırmasını yapmalısınız. Sadece bununla da yetinmemelisiniz.

Ardından açmayı düşündüğünüz yerdeki rakiplerinizi araştırmalısınız. Aynı sektörde olacağınız insanlar artık sizin rakibiniz olacaktır. Rakiplerinizin az olduğu yere yeni bir iş alanı açmanız gerekmektedir.

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

2. Adım İş planı hazırlamak

Restoranın işleme süreci boyunca izleyeceğiniz adımların öncesinden hazırlanması gerekmektedir. En azından 1 yıllık iş planı hazır olmalıdır. 1 yıl içerisinde hangi adımları atacaksınız ve hangi yolları izleyeceksiniz tüm bunlar öncesinden belirlenmiş olmalıdır.

Nasıl kazanç sağlayacaksınız ve ortalama olarak ne kadar kazanç elde etmeyi planlıyorsunuz, aylık ne kadar harcamalarınız olacak? Kaç personel çalıştıracaksınız ve maaşları ne kadar olacak? Tüm giderleri de hesaplamanız gerekmektedir.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

3. Adım Restorana isim bulmak

Eğer bir firmaya bağlı olarak çalışmayacaksanız, yani bir firmaya bayi olmayacaksanız kendiniz bir isim bulmanız gerekmektedir. İsim araştırmaları yaparken restoranın ile ilgili olmasına özen gösterin. Müşterilerin ilgisini çekmesini sağlayın ve akılda kalıcı bir isim olmasına özen gösterin. Çok fazla uzun olmaması gerekmektedir. Uzun olması akılda kalıcılığı zorlaştıracaktır.

4. Adım Restoran konseptini belirleyin

Hangi alanda restoran açacağınıza karar verdiniz mi? Sonuç olarak her türlü yeme içme işlemlerini satabileceğiniz bir restoran açamazsınız. Restorana bir yemek alanı belirlemeniz gerekmektedir. O bölgede insanlar hangi yemek türlerinden hoşlanıyorsa o alana yönelmenizi tavsiye ederiz.

Bir firmaya bayi olarak da direkt onun konseptini alarak işe başlayabilirsiniz. Fakat bir firmaya bayi olduğunuzda ona yıllık ödemeler yapacağınızı bilin. Ayriyeten onun istediği doğrultuda dükkan dizaynı yapabiliyorsunuz. Her şeyi istediğiniz gibi yapamıyorsunuz.

5. Adım Restorana özel menü hazırlatın

Hangi alanda yemekler ve içecekler vereceğinize karar verdikten sonra bir menü hazırlamanız gerekmektedir. Menüye çok dikkat edin. Görselleri güzel olmalı. Ürünlerin yan kısmında detaylı bilgilere yer vermelisiniz ve ücretleri de yazmalısınız. Yazıların okunaklı olmasına özen gösterin.

Çok fazla süslemeye gerek yok. Okunaklı sadece olmalıdır. Ücretleri de titiz şekilde belirlemenizi tavsiye ederiz. Çok pahalı bir menü hazırlamak işe giriş aşamasında güzel bir adım olmaz.

6. Adım Personel işlemlerini tamamlayın

Öncesinde restoranda kaç personel çalışacak buna karar verin. Buna karar vermek için ise, restoranda hangi alt birimler olacak bunu belirlemek gerekiyor. Güvenlik görevlisinden aşçısına kadar personeller olmaktadır. Yemek yapma kısmında kaç personel çalışacak?

Buna benzer sorular öncesinde belirlenmiş olmalıdır. Ardından alanlarında iyi olan personelleri araştırın. Aşçılara özen gösterin. Çünkü onlar yemeklerinizi hazırlayacak olan personellerdir.

7. Adım Restoran dizaynına özen gösterin

Restoranın dış görünüşü ve iç görünüşü güzel olmalıdır. Düzeni dikkatli hazırlamalısınız. Masaların arasında yeterli boşlukların olmasına özen gösterin. İnsanlar rahatça çıkıp girebilsinler.

Masalar birbirlerine çok yakın olmasın. Bir masada konuşulan diğer masalara gitmemelidir. İnsanlar çok yakın olunmasından rahatsızlık duyabiliyorlar.

8. Adım Restoran için gerekli olan malzemeleri alın

Restoranınızda bulundurmanız gereken bazı malzemeler olacak. Yemek kısmında buz dolapları ve aşçıların kullanacağı tezgahlar gibi bir çok özel alanlara özel eşyalar temin etmeniz gerekecektir. Bu eşyaları alırken çok ucuz olmasına aldanıp, kötü eşyaları almamalısınız.

İlerleyen zamanda çok fazla sıkıntıya yol açabilirler. Restoran açacak kişiler bu eşyaları sıfır olarak temin ederler. İleride bir sıkıntı ile karşılaşmamak adına. Temel olarak gerekli olan eşyaları aldıktan sonra ilerleyen zamanda diğer eksikliklerinizi giderebilirsiniz. Restoranlarda olması gereken malzemelerden de söz edeceğiz.

Restoran Açacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Restoran açmayı düşünenlerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Yani vereceğimiz tavsiyelere dikkat ederek bu işte daha başarılı olma şansınız olacaktır. Öncelikle iş için hevesli olmanızı öneririz. Karşınıza gelecek olan sıkıntılarda hemen olumsuzluğa kapılmamalısınız.

Sizlere vereceğimiz tavsiyeler doğrultusunda işletmeciliği yapmanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Personellere Değer Verin

Personellerinize gerekli olan ilgiyi göstermeniz gerekmektedir. Çalışanların da her zaman kendilerini geliştirmelerine olanaklar verin. Alanları ile ilgili gerekli olan kurslara gönderebilirsiniz. Sürekli olarak kendilerini geliştirmelerini sağlayın. Fakat bu işlemi eğlenceli bir işe çevirin. Zorla kurslara göndermek başarıları hakkında hiç bir olumlu bir şey katmayacaktır.

Personellerinizin sorunları ile ilgilenin. Sadece iş ile ilgili olan sorunları değil, hayatlarında olan tüm sorunları ile ilgilenmeye çalışın. Kısacası personellerinizle iyi bir arkadaş olun. Onlarla iyi geçinin ve aranızda iyi bir iletişim olmasını sağlayacak adımlar atın.

Çalışanlarınızı motive edecek şeyler yapın. Eğer çok kazanmaya başlarsanız onların maaşlarında artış yapın. Motive etmek sadece verilecek olan maaşların artırılması ile olmamaktadır. Haftalık olarak birlikte bazı şeyler yapın. Örneğin birlikte başka bir yere eğlenmeye gidin. Erkeklerle futbol maçı yapabilirsiniz, voleybol maçları olabilir. Buna benzer tüm etkinlikler yapılabilir. Tüm bu durumlar çalışanlarınız ile sizin aranızdaki bağın güçlenmesine yol açacaktır.

Günlük İşleri Belirleyin

Bir gün içerisinde nasıl yol izlemeniz gerekiyor bunu belirlemelisiniz. Restoranda bulunan alt birimlerin gün içerisinde hangi görevleri yapması gerektiğini belirlemelisiniz.

Stok yönetimini kontrol etmelisiniz. Gerekli olan malzemeleri kimden alacağınızı ve ne sıklıkla alacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Aşçıların kullanacağı malzemeleri temin edeceğiniz bir yer olmalı.

Restoranı saat kaçta açıp kaçta kapatacağınıza karar vermelisiniz. Ayriyeten restoranı kimin açacağına da karar vermelisiniz. Her zaman sizin açmanız gerekmez. Bazı zamanlarda belirlediğiniz bir personelde açabilir ve gerekli hazırlıkları yapabilir. Bunun için yedek bir anahtar hazırlamalı ve istediğiniz personele vermelisiniz.

Gıda güvenliğini sağlamak için gerekli olan tüm yasal belgeleri almanız gerekmektedir. Çalışanlarınızı gıda sağlığı açısından uyarsanız da günlük olarak sizin gıdaları kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Gıda zehirlenmesi gibi duruma neden olursanız büyük sıkıntılar ile karşılaşırsınız.

Müşterilere Gerekli Değeri Verin

Müşterilere tamamen para odaklı bakmayın. Onlarla iyi iletişim kurmalısınız. Onların fikirlerini almalısınız. Onların sıkıntılarına çözüm bulmalısınız.

Müşterileri dinleyin. Siz yemeklerinizin veya hizmetinizin ne kadar iyi olduğunu düşünseniz bile müşteriler bazı durumlardan memnun kalmayabilir. Siz ne kadar iyi olduğunuzu düşünseniz de müşterilerin düşüncelerini göz ardı etmeyin. Onların beğenmedikleri bir şey varsa bizzat gidip siz dinleyin.

Gerektiği yerlerde özür dilemeyi bilin. Egonuz ile iş yapmayın. Olaylara tarafsız olarak bakmaya özen gösterin. Kendinizi haksız gördüğünüz yerlerde özür dilemeyi bilin.

Müşteriler için istek ve öneri kutusu oluşturabilirsiniz. Gelen insanlar sizlerde beğenmedikleri veya şunu yapsanız daha iyi olur dediği şeyleri öğrenmeniz için bu kutu faydalı olacaktır. Fakat bu kutuyu haftalık olarak alıp tek tek okumalısınız. Okuduktan sonrada müşterileri memnun etmek adına isteklerini yerine getirmeye çalışmalısınız.

İnternet ortamından yorum almaya çalışın. Sadece kutulardan değil, İnternetten de yorum almaya çalışın. Google’ya yer bildirimi yaptığınızdan sonra sizin için yorum yapabileceklerini unutmayın. İnsanlar isminizi Google’de arattığı zaman kötü yorumlarla karşılaşırsa büyük sıkıntılar olabilir.

Sosyal medya yöneticisi personeli alın. Son dönemlerde büyük şirketler bu alana büyük yatırımlar yapıyorlar. Çünkü asıl reklamlar artık İnternet ortamında yapılıyor. İnsanlar bir restorana gitmeden önce o restoranı İnternet ortamında araştırabiliyorlar. Bu nedenle kendinize bir sosyal medya yöneticisi alabilirsiniz. Sosyal medya yöneticisi sizin restoranınızın en iyi şekilde tanıtılması adına çalışmalar yapacak olan kişidir. Tüm sosyal platformlardan restoranınıza ait sayfalar açarak, sizin tanıtımınıza katkıda bulunacaktır.

Yönetim Planı Hazırlayın

Restoranın başarılı olmasını sağlamak adına en ince detayına kadar yönetim planı hazırlanmalıdır. Personellerin çalışma alanları ve gün içerisinde hangi işleri yapması gerektiği belirtilmiş olmalıdır.

  • Çalışanlar iş bilincinin ve görevlerinin farkında olmalıdır.
  • Çalışan bir gün içerisinde ne yapması gerektiğini bilmelidir.
  • Restoran saatinde açılmalı ve saatinde kapatılmalıdır.
  • Restoranınız ile ilgili diğer iş yerleri (Örneğin; aşçılar için alacağınız ürünlerin satıcısı) iş sorumluluğunun farkında olmalı.

Gün içerisinde görev dağılımı yaparken personellerinize de danışmayı unutmayın.

Restoran Tasarımına Dikkat Etmelisiniz

Tasarım, işletmenin başarılı olabilmesi için çok önemli bir faktör. Rakiplerinizden öne çıkmanız gerekmektedir. Bunun için rakiplerinizden farklı olarak bir şeyler yapmanız gerekiyor. İlk olarak tasarımınızı farklı yapabilirsiniz. Farklılığın yanı sıra ilgi çekici olması gerekmektedir.

Restoranınızı çok fazla kapalı yapmayın. Daha çok camlar ile dışarıyı gösterecek şekilde dizayn edin. İnsanlar duvarlara bakmaktan sıkılacaktır. Bununla birlikte kısık seste sürekli olarak müzik çalabilir. Çok hızlı ve çok yavaş müzikler böyle ortamlarda pek tavsiye edilmez. Bazı günlerde ilgi çekmek adına canlı müzik yapabilirsiniz.

Restoranda Olması Gerekenler

  • Personeller,
  • Lavabolar (Engelliler için de olmalı),
  • İnsanların oturacakları masalar,
  • Kasa,
  • Ödeme işlemleri için masa,
  • Aşçılar için buz dolapları, tezgahlar ve dondurucular,
  • Araç park yeri,
  • Çatal-bıçak ve diğer tüm mutfak eşyaları,
  • Personel üniformaları,
  • Havalandırma sistemi,
  • Giriş kapısı,
  • Depolama alanı,
  • Menü,
  • Işıklandırma sistemleri,
  • Müzik sistemleri,
  • Koku düzenekleri,
  • İsterseniz kendinize ait özel bir oda,
  • Personel odası,
  • Temizlik eşyaları,
  • İçeceklerin saklanması için dolap,
  • Mal alışları için özel arka kapı,
  • Yangın çıkışı,
  • Televizyon da isterseniz alabilirsiniz.

Restoran Açma Maliyeti

Maliyet için kesin bir miktar söylemek olmaz fakat bu iş diğer işlere oranla biraz daha maliyet isteyen bir iştir. Tam olarak nasıl bir yer alacaksınız veya kiralayacaksınız? Kaç personel çalıştıracaksınız? Hangi şehirde ve ilçede bu işi yapmayı planlıyorsunuz? Hangi tür yemekleri alacaksınız? Kaç aşçı çalıştıracaksınız? Personellere vermeyi düşündüğünüz ücretler ne?

Gibi tüm faktörler bu iş için maliyet belirlemede önemli bir noktadır. Tüm bu maliyetleri yorum kısmından bizlere bildirirseniz ortalama bir ücret çıkarabiliriz.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8320

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haberleri