Satın almak istediğiniz araç ile ilgili merak ettikleriniz arasında yer alan araç rehin durumu ve araç haciz sorgulama rehinli araç sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağından bahsettik.
Bu işlemleri ve sorgulamaları e-devlet yoluyla öğrenebileceğiniz gibi SMS yöntemi ile de öğrenebilirsiniz.
Araç Haciz Sorgulama Yöntemleri
Araç üzerinde haciz var mı yok mu sorgulamanızı sağlayan iki farklı yöntem vardır. Bunlardan birincisi bir çok işlemde kullandığımız e-devlet portalı iken diğeri ise SMS ile haciz sorgulama işlemidir.
1-) E-devlet İle Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sürücüler ya da araç üzerinde haciz var mı yok mu öğrenmek isteyenler e-devlet üzerinden sadece kendi adlarına olan araç plakaları ile ilgili haciz sorgulama işlemini yapabilmektedir.
Eğer satın almak istediğiniz bir araç varsa ve bununla ilgili haciz durumunu öğrenmek istiyorsanız satıcı ile bu endişenizi paylaşıp onun e-devletinden haciz durumunu sorgulayabilirsiniz.
Peki e-devlet’ten araç haciz sorgulama nasıl yapılır;
- Öncelikle “turkiye.gov.tr/arac-haciz-sorgulama” web adresine gitmeli ve şifreniz ile giriş yapmalısınız.
- Akıllı telefonlarınızda e-devlet uygulaması yüklü ise buradan da giriş yaparak arama butonuna ilgili kelimeleri yazabilirsiniz.
- Giriş yaptığınız ekranda aracın plakasını bitişik bir şekilde yazdıktan sonra,
- “Sorgula” butonuna basılır ve karşınıza aracın haczi ile ilgili bir durum varsa sonuçlar çıkar.
- Eğer boş bir ekran varsa böyle bir durum olmadığını anlayabilirsiniz.
- Plaka üzerinde bir haciz varsa hangi sebeple olduğu ve ne zaman konulduğu da görünecektir.
Bir diğer yöntem olan Sms içinde nasıl yapılacağına bakalım.
SMS Yoluyla Araç Haciz Sorgulama
SMS ile araç haciz sorgulama için araç başına operatörlere göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 7 TL gibi bir ücret ödersiniz.
Bu sorgulama işlemini yapabilmek için;
- Aracın plakasını aralarında hiç bir boşluk olmadan mesaj kısmına yazarak,
- 5664’e gönderip sonrada gelen mesajı beklemelisiniz.
Bir aracın haciz sorgulama işlemini yapmak bu kadar kolaydır. Ancak eğer hacizli aracın üzerinde yakalama emri varsa yine bu yöntemlerle öğrenilebilmesine rağmen zaten bu şekilde ki bir araç tespit edildiği anda trafikten çekilmektedir.
Araç Haczi Nasıl Kaldırılır?
Aracınızda bulunan haciz eğer haksız yere bir borç talebi yoksa ya da davalık bir durumda değilseniz, borcun ödenmesi ile kaldırılmaktadır.
Borç ödendikten sonra ilgili kurumlarla anlaşılması ve borcun ödendiğine dair yazının alınması ile haciz işleminizi sonlandırabilirsiniz.
Borcun kabullenilmemesi durumunda menfi tespit davası açılmalı ve hacze itiraz edilmelidir.
Araç Üzerindeki Haciz Ne Zaman Düşer?
Alacaklı kişi haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre içinde aracın satış talebinde bulunmalıdır. Aksi halde haciz, İcra ve İflas Kanunu’nun 106. ve 110. maddelerine göre düşer.
Haciz haricinde araçlarda rehin durumu da söz konusu olmaktadır. Bununla ilgili bilgileri ise bir alt başlıkta edinebilirsiniz.
Araç Rehin Sorgulama Nasıl Yapılır ve Araç Rehin Ne Demektir?
İkinci el ya da sıfır bir araç alan kişi eğer bu satın alımı kredi kullanarak yapmışsa banka taşıt kredisi nedeniyle araca rehin koymaktadır.
Bu taşıt kredilerinin taksit oranı değişkenlik gösterdiği için 1 yıl ile 4 yıl arasında değişen bu rehin durumu bankaya olan kredi borcunun ödenmesi sonucunda araç sahibi bankaya giderek aracın üzerindeki rehini kaldırmalıdır.
E-Devlet’ten Araç Rehin Sorgulama
Araç haciz sorgulamada olduğu gibi araç rehin sorgulamalarında da şahıslar yalnızca kendi isimlerine kayıtlı araçları sorgulayabilirler.
İkinci el araç satın alınmak istendiğinde araç sahibinin bilgileri ile e-Devlet’e giriş yapılması ve aracın plakasının sorgulatılması gerekir. Sorgulama sonucunda araca ait rehin bilgileri görüntülenebilir.
Araç rehin sorgulama işlemi SMS yoluyla yapılamamaktadır.
Araç Rehni Nasıl Kaldırılır?
Daha önceden araç rehin kaldırma işlemleri bankaya gidilerek yapılmaktaydı. Ancak bir çok kişinin bu şekilde araç alması ile bankalarda oluşan gereksiz yoğunluğu gidermek ve gelişen teknolojiden yararlanmak için e-rehin kaldırma sistemi devreye alınmıştır.
E-Rehin sisteminin uygulamaya sokulmasıyla birlikte taşıt kredisi kullananlar için araç rehin kaldırma işlemleri oldukça kolaylaşmıştır. Kredi borcu bitenler, kredi aldıkları banka şubesine rehin kaldırma talebinde bulunarak araçları üzerindeki rehini anında kaldırtabilirler.
- E-Rehin sistemi ile rehin kaldırma işlemi araç üzerinden yapılmalıdır.
- Bunun için kredi alınan bankaya araç ruhsatı ile birlikte gidilmeli ve rehin kaldırma başvurusunda bulunulmalıdır.
- Eğer araç bayiden alındıysa ve kredi işlemlerini bayi yaptıysa sürücülerin bayiden aldıkları yazıyı Trafik Şube bürolarına götürmeleri ve rehin kaldırma talebinde bulunmaları yeterlidir.
- Önceleri rehin kaldırma işlemleri için bayiden ya da şubeden alınan yazının noterden onaylatılması ve bir ücret karşılığında Trafik Şube bürolarına götürülmesi gerekiyordu.
- Fakat e-Rehin sisteminin devreye girmesiyle birlikte son kredi taksidi ödendikten sonra bankaya talimat vermek yeterli olmaktadır.
Bu haciz ve rehin kaldırma işleminin haricinde araçlarda olabilecek pert durumlarını sorgulamak içinde ilgili yazımızı okumalısınız.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın