Kendi İşletmenizi Açarak Nasıl Para Kazanırsınız?

Kendi işletmemizi açarak para kazanmak nasıl olur? Kulağa gayet güzel olan bu fikri detaylı şekilde analiz edeceğiz. Kendi işini kurmak isteyenlerin izlemesi gereken bazı adımlar bulunuyor. Kendi işletmemi kurmak istiyorum diyenlere vereceğimiz tavsiyeler var.

Bir sermayeye sahip olanlar iş kurmak istiyorlar. Bayilik almadan ve tamamen kendi işletmesi olacak şekilde bir girişim düşünüyorlar. Peki bu girişimi tamamlamak adına hangi yollardan geçilmeli? Hangi adımlar izlenmeli?

En Öncesinde Cevaplanması Gereken Sorular

İş kurmadan önce bazı cevaplamanız gereken sorular bulunuyor. Bu soruları olumlu cevaplayabilen kişiler bu adımı geçmiş demektir.

İş kurarken sorulması gereken sorular:

  1. Kurmayı düşündüğünüz iş size göre mi?
  2. Bu iş ile ilgili sizi diğer rakiplerinizden ayıracak bir fikriniz ve yönteminiz var mı?
  3. Bu işi kurabilmek için ne kadar para gerekli ve sizin ne kadar paranız var?
  4. İş planınız hazır mı?
  5. Bu iş için hangi tür becerilere sahip olmalıyız?
  6. İş kurma sürecinde finansal yardım alabileceğiniz bir yer var mı?
  7. İşi kuracak yeriniz var mı?
  8. İşi kurmak için gerekli belgelerden haberiniz var mı?

Yukarıda söz ettiğim soruları iş kurma aşamasına geçmeden önce cevaplamalı ve sorun olan kısımlar halledilmelidir. İş kurma süreci pek kolay bir işlem değildir. Çok iyi araştırılmadığı zamanlarda, tahmin edilen maliyetlerden daha fazla maliyetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle bizler her zaman söylüyoruz.

Örneğin bir iş kurmak için 400 bin TL gerekiyorsa, siz bu işe girişmeden önce 500 bin TL’yi hazır edin. Aksi taktirde karşınıza çıkacak olan ekstra harcamalar karşısında büyük sıkıntıya düşebilirsiniz.

Şimdi yukarıda söz ettiğim soru şeklindeki maddeleri tek tek detaylarına inerek analiz edelim ve soruların cevaplarını birlikte bulalım.

1) Kurmayı Düşündüğünüz İş Size Göre mi?

Bu adım çok önemlidir. Çünkü her işi herkes yapamaz. Bazı insanlar bazı alanlara yatkınken, bazıları farklı alanlara yatkın olabiliyor. İşin size göre olup olmamasını belirleyen bazı faktörler var:

  1. → İşi kurmayı düşündüğünüz sektör ile ilgili ne kadar bilginiz var?
  2. → Müşterileri nasıl etkilemeyi düşünüyorsunuz?
  3. → Sektörünüzle alakalı rakiplerinizden haberiniz var mı?
  4. → İşi kurma sürecinde gelir kaynağınız olacak mı?
  5. → Rakiplerinizden sizleri ayıracak özellikleriniz neler olacak?
  6. → Hangi yaş grubuna hitap edeceksiniz?
  7. → Alanla ilgili özel yetenekleriniz veya ilginiz var mı?

Yukarıda söz ettiğim maddelerin hepsi, bu işe yatkın olup olmamanızı belirleyecek faktörlerdir. Sırf para kazanmak için bazı sektörlere girilmez. Ufaktan eğiliminiz ve yeteneğinizin olması gerekiyor. Maddelerden ufak açıklamalar halinde söz edelim ve tam olarak neyden söz ettiğimizi daha iyi anlamanızı sağlayalım.

1- Herkes bir iş kurmayı ister, herkes bir işin sahibinin kendisi olmasını ister. Genelde bir işe sahip olan insanlar daha öncesinde bu alan ile ilgili bilgiye sahip olan insanlardır. Müşterileri nasıl çekebileceklerini ve iş hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmaları onları başarıya yakınlaştırıyor.

Örneğin: 

Geçmişte milli sporcu olan birisinin spor salonu açması. Hem de devlet bu tarz insanlara iş kurma sürecinde sermaye desteği vermektedir.

2- Sizinle birlikte aynı işi yapan çevrenizde mutlaka rakipleriniz olacaktır. İnsanların sizi tercih etmeleri adına onlardan farklı bir şeyler yapmanız gerekiyor.

Örneğin:

  • Cafe tarzı yerlerin canlı müzik yapmaları.
  • Diğer işyerlerinden daha ucuz fiyatlar bulundurmak.
  • Playstation cafesi olan birisinin yanına başka oyunlarda eklemesi gibi.

3- İş kurmayı düşündüğünüz yerde öncesinde rakip analizi yapmalısınız. Rakiplerinizin kim olacağına ve sizlere ne kadar yakın olduklarına bakmalısınız. Onlara çok yakın yerlere dükkan açmak mantıklı bir girişim olmaz.

  • Çevredeki aynı kategorideki dükkanlar belirlenmeli,
  • Hangi dükkan müşteriyi hangi özelliği ile çekiyor belirlenmeli,
  • Rakip dükkanların dizaynları belirlenmeli,
  • Rakip dükkanların fiyatları belirlenmeli,

4- İnsanlar iş kurmaya karar verdiklerinde bütçelerinin onlara iş kurma sürecinde yeteceklerini düşünürler. Genelde daha sonradan çıkacak sorunlar için büyük miktarda para ödemeleri gerektiğini düşünmezler.

Örneğin bir halı saha açmayı düşünen insan, iyice işi araştırdıktan sonra bu iş için 700 bin TL civarında para harcaması gerektiğini öğrenir. Bu insan tam olarak 700 bin ile tüm işleri halledeceğini sanmaktadır. Aslında bu düşünce yanlıştır. Çünkü iş kurma aşamasında karşınıza başka sorunlar çıkabilir ve bu sorunlar için ekstra bir maliyet gerebilir. Bu nedenle iş kurma sürecinde de destek sağlayabileceğiniz yerleri araştırın.

Bunlar:

  • Banka olabilir,
  • Eş dosttan alınabilecek borçlar olabilir,

5- İş kuracağınız çevrede mutlaka sizinle aynı kategoride olacak başka dükkanlarda olacaktır. Sizleri bu dükkanlardan farklı kılan özelliklerin olması şart. Aksi taktirde insanlar sizi tercih etmez.

Farklı olabilmenin yolları:

  • Dükkanın dış görünümü,
  • Dükkanın iç dizaynı,
  • Ücretlerin düşük olması,
  • Ekstra özelliklerin olması (Örneğin: Cafe açacak kişinin insanların eğlenebilmesi için ufak oyun alanları yapması)

6- Müşteri profilinizi belirlediniz mi? Örneğin playstation kafesi açmak isteyen birisinin müşteri profili daha çok genç ve öğrenci kesim olmaktadır. Bu yüzden dükkanı açacağı yer daha çok gençlerin ve öğrencilerin uğradığı caddeler olmalıdır. Siz de hangi kategoride iş kurmayı düşünüyorsanız dükkan yerinin o profildeki insanların daha çok uğradığı yerlerde olmasına özen gösterin.

7- Alan ile ilgili özel yetenekleriniz var mı? Olmasa da olur. Fakat olursa bunları mutlaka kullanın. Örneğin cafe açmayı düşünüyorsunuz ve sesiniz gerçekten çok güzel. Arada müşterilerinizi eğlendirmek adına canlı müzik söyleyebilirsiniz.

Başka bir örnek ise, örneğin eski bir milli sporcusunuz ve spor salonu açmak için devlet sizlere imkan sağlıyor. Bu tarz şeyleri de araştırabilirsiniz.

2) Rakiplerinizden Sizi Tercih Edilebilir Kılacak Bir Farklılığınız Var mı?

Taklit ederek veya ekstra bir özellik katmayarak bu sektörlerde başarılı olma şansınız bulunmuyor. Aynı sektörde sadece siz bulunmayacaksınız. Hatta siz daha sonradan yarışmaya dahil olduğunuzdan dolayı, rakiplerinizin çok arkasından başlıyor olacaksınız. Bu nedenle farklı bir fikir veya konsept ile insanları etkilemeniz gerekiyor.

Şöyle düşünün, sizden önce açmayı düşündüğünüz sektör ile ilgili bir işyeri bulunuyor. Bu işyeri yıllardan beri kendi konseptini bazı kesim insanlara sevdirmeyi başarmış ve bir müşteri kitlesi oluşturmuş. Ardından siz 100 metre ilerisine aynı kategoride bir iş yeri açıyorsunuz ve ekstra bir özelliğiniz olmuyor. İnsanlar neden sizi tercih etsin? Ben olsam etmem. Sizi tercih etmem için, sizleri onlardan ayıran bir özelliğinizin olması ve bu özelliğinizin benim hoşuma gitmesi gerekiyor.

İş kurmadan önce rakiplerinizi araştırın ve onlardan farklı olarak insanlara neler sunabileceğinizi düşünün. Sunacağınız farklı özelliği de insanların sevmesi gerekiyor. İnsanların ilgisini çekecek mi diye fikirlerinizi öncesinde arkadaşlarınızla paylaşın.

3) İşi Kurabilmek İçin Yeterli Sermayeye Sahip misiniz?

Genelde insanlar iş kurmadan önce bu iş için ne kadar sermaye gerekiyor diye araştırmalar yaparlar. Bir işi kurmak için bahsedilen maliyetten her zaman daha fazla maliyet çıkar. Bu nedenle bizler ziyaretçilerimize hep bir tavsiye verdik. Diyelim ki bir iş kuracaksınız ve ne kadar maliyete mal olur diye araştırdınız. 100 milyar civarı bir maliyet gözüküyorsa, sizde en azından 120 – 130 bin TL olması gerekiyor. Çünkü işi kurma aşamasında hiç beklemediğiniz yerlerden maliyetler ortaya çıkıyor.

Ayriyeten daha büyük maliyetli iş kurma gibi bir düşünceniz varsa, kenarda daha büyük miktarlarda paraya ihtiyacınız olabilir. İş kurma sürecinde aylık olarak geliriniz olacak mı? Paraya sıkıştığınız zaman sizlere yardımcı olabilecek birileri var mı? Tüm bunları da araştırarak bu işe daha garanti olarak girmek mantıklı olacaktır.

  • Bankaların işyeri açmak için tanıdığı imkanları araştırın. (İş planını yanınızda götürmeniz gerek)
  • Çevrenizde sizlere gerekirse maddi açıdan destek olabilecek kişileri araştırın.

4) İş Planını Hazırladınız mı?

İş planı olmadan hiç bir şey yapamazsınız. İş planı, serüveni daha disiplinli hale getirir. Büyük iş girişiminde bulunacak kişilerin en önem verdiği şey iş planı hazırlamaktır. Çok iyi şekilde ve detaylara dikkat edilmiş bir iş planı ile gelecekte neler yaşayacağınızı ufaktan hesap edebilirsiniz. İş planında neler bulunmalı?

  • İş sahibinin kişiler bilgileri,
  • İş alanı ile ilgili bilgiler,
  • İş yeri hakkında bilgiler,
  • Çalışacak personel sayısı,
  • Personele verilecek maaşlar,
  • Aylık ortalama gelir tahmini,
  • Aylık ortalama gider tahmini,
  • İşyeri için gerekli olan evraklar,
  • İşyeri için gerekli olan malzemeler,
  • İşyeri krokisi,

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

5) İş İle İlgili Gerekli Bilgilere Sahip miyiz?

Hangi alanda iş kurmayı düşünüyorsanız o alanla ilgili bilgilerinizin olması gerekiyor. O alan ile ilgili en azından genel bilgileri kesin olarak bilmeniz gerekiyor. Detaylı bilgileri bilirseniz daha büyük faydası olacaktır.

Örneğin bir spor salonu açmak istiyorsunuz fakat spor ile ilgili pek bilginiz yok. Spor yapmak faydalıdır demek ile bu işler olmayacaktır. Hangi aletler hangi bölgeleri çalıştırır? Hangi aletler nasıl çalışır? Gibi tüm detayları bilmek gerekiyor. Diğer sektörlerin de kendine özel bilinmesi gereken özellikleri bulunuyor. Bu özellikleri araştırmalısınız. Gerekirse bu alanlarla ilgili kurslar veya eğitimler almalısınız.

Bir alanda iş kurmak istiyoruz ve o alan ile ilgili pek bilgimiz yoksa ne yapabiliriz?

  • O alanda iş bilgisi edinebileceğimiz kurslara gidebiliriz.
  • O alanda olan dükkanları ziyaret ederek analiz edebiliriz.
  • O alanda dükkanı olan birisiyle sohbet ederek iş ile ilgili aklımızda olan soruları sorabiliriz.

6) İş Kurma Sürecinde Gerekli Sermayeyi Sağlayabilecek Yeriniz Var mı?

Yukarıda da söz etmiştim. Hiç bir zaman tahmin edilen maliyetlere mal olmayabilir. Daha fazla paraya ihtiyacınız olabilir. İş kurma serüveninde ise strese girmemek adına, daha öncesinde finansal yardım alabileceğiniz yerler var mı diye araştırmalısınız.

Paraya ihtiyacınız olduğunda para alabileceğiniz kişiler veya kurumlar var mı? Her ne kadar yeterli derecede paranızın olduğunu düşünseniz de yine de garanti olması adına etrafınızda borç olarak para alabileceğiniz yerlerin olması sizlere daha güven verecektir.

7) İşyeri Açmak İçin Yer Seçimi Yaptınız mı?

İşyeri kurabilmek adına bir yer gerekmektedir. Öncesinde şuna karar vermeniz gerekiyor. Kuracağınız sektör için ne kadar büyüklükte bir alan yeterli olacaktır? Örneğin spor salonu açacaksanız, yerin büyük olması gerekiyor. Aktar dükkanı gibi bir yer açacaksanız yerin küçük olması yeterli olacaktır. Öncesinde buna karar veriyoruz.

Ardından en uygun yer araştırması yapıyoruz. İşyeri seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler?

  • Fiyat uygunluğu,
  • Bulunduğu ilçe,
  • İşlek bir yer olması,
  • Yeterli alan olması,
  • Ulaşım yollarına yakın olması,

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

8) İş Kurmak İçin Gerekli Belgeler Hazır mı?

Her iş için istenilen belgelerde değişiklik olmaktadır. Bu nedenle şunu şunu hazırlamanız gerekiyor diye burada örnek veremeyeceğim. İş kurmak isteyenlerin bazı belgeleri hazırlayıp belediyeye teslim etmesi gerekiyor. Bu belgelerin neler olduğunu bilmek için, iş fikriniz ile birlikte bulunduğunuz ilçedeki belediyeye veya ilinizin belediyesine giderek öğrenebilirsiniz.

Genelde şu tarzlarda belgelerin hazırlanması gerek:

Not: Mutlaka kesin belgeleri öğrenmek adına belediyenize başvurun.

  •     İki Adet İmza Beyannamesi
  •     Vergi Levhası Fotokopisi
  •     Kira Kontratı(kiracı için) veya Tapu Fotokopisi(dükkan sahibi için)
  •     Tutulan Ticari Defterin Noter Tasdik Kısmın Fotokopisi
  •     İkametgah İlmuhaberi (Resimli Muhtardan veya nüfus müdürlüğünden)
  •     Nüfus Kağıdı Örneği (Resimli Muhtardan ve Noterden )
  •     Taahhütname ( Oda Tarafından Verilen)
  •     Ticaret odasından Verilen Matbu Dilekçe

Keşfetmeye Devam Edin

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8294

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haberleri