Ekmek Fırını Açmak: Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir?

Ekmek fırını açmak isteyenlerin aklına en basitinden ”Nasıl açılır, maliyeti nedir ve açmak için gerekli evraklar neler?” gibisinden sorular geliyor. İşte bu soruların cevaplarına bu yazımız ile ulaşabileceksiniz.

Ekmek fırını açmak istiyorum diyenler için özel dev bir rehber oluşturduk. İşin en ince detaylarına kadar bilgilere ulaşabileceksiniz. Etrafımızda fırınların sayılarının artması girişimcilerde yeni bir merak uyandırdı. Yeni iş açmayı düşünenler fırın işine merak saldılar. ”Fırın açmak” denilince illa ekmek ustasının bu dükkanı açması gerektiğini düşünmeyin. Bir girişimci tarafından tüm iş hazırlanarak ustalar personel olarak tutulabilir.

Tabi eğer ekmek işinden anlıyorsanız ve girişimi de siz düşünüyorsanız bu iş daha kolay olacaktır demektir. En azından usta aramak ile uğraşmaz ve ekstradan masraf ile karşılaşmazsınız.

Ekmek Fırını Açmak İçin Gerekli Belgeler Neler?

  • Nüfus cüzdanı,
  • İkametgah belgesi,
  • 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi,
  • Yapı kullanma izni kağıdı,
  • Vergi levhası fotokopisi,
  • Esnaf Odası veya Ticaret Odası kayıt belgesi fotokopisi,
  • Fırıncılık ustalık belgesi,
  • Sigorta ya da bağ-kur giriş belgesi fotokopisi,
  • Su aboneliği,
  • Aynı dükkan için daha önceden verilmiş ruhsat iade edilecek,
  • İtfaiye uygunluk raporu,
  • Çöp konteyner alınma belgesi,
  • Emniyet kimlik bildirimi belgesi
  • Sabıka kaydı.

Not: Yukarıda söz ettiğimiz belgeler ve şartlar ilden ile veya ilçeden ilçeye değişiklik gösterebilmektedir. Dükkan açma fikrinizi açmak istediğiniz ilçe belediyesine giderek danışmalısınız. İlçe belediyesi tam olarak nelere ihtiyacınızın olduğunu sizlere duyuracaktır.

Ekmek Fırını Açma Şartları Neler?

  • En az 60 m2 alan (Kapalı olmalı)
  • Bay ve bayan kullanımı için tuvalet olmalı (İsteğe bağlı)
  • Klima (Fırınlar çok sıcak olduğundan klimalar ile biraz olsun ferahlık sağlamak mümkün)
  • Jeneratör
  • Kasa kısmı
  • Ürünlerin koyulacağı raf
  • Sanayi tipi bulaşık makinesi
  • Mutfak
  • Fırıncılık ustalık belgesi
  • Ekmek üretimi için fırın sistemi
  • Baca sistemi (Sürekli fırın çalışacağından baca sistemi oldukça önemli)
  • Soyunma odası (İsteğe bağlı)
  • Sulu filtreli fırınlarda aboneye bağlı ayrı bir su sayacı takılı olmalı

Ekmek Fırını Nasıl Açılır?

Her işte olduğu gibi bu işin de kurulum sürecinde bazı şeyleri yapmak gerekiyor. Adım adım neler yapmak gerektiğine gelin birlikte göz atalım.

1- İş planı hazırlanmalı

Hangi işin kurma sürecini anlatırsak anlatıyor olalım ilk madde olarak mutlaka iş planını yazarız. İş planı olmadan bir iş kurmak oldukça sıkıntılı olacaktır. İş planı iş kurma sürecini hızlandırır ve düzenli hale getirir. Hangi adımları sırasıyla atmanız gerektiğini öncesinde belirlersiniz ve iş kurma sürecinde herhangi bir karışıklık ile karşılaşmazsınız.

Detaylı bilgi için: İş planı nasıl hazırlanır?

2- Dükkan yeri belirleme

Direkt olarak kazancınızı ve maliyetinizi belirleyecek olan bir adımdan söz ediyoruz. Dükkanın yeri birçok iş için olduğu gibi bu iş için de oldukça önemli bir noktadır. Dükkanın yeri mutlaka çok iyi olmalıdır. Eğer ki toptan satış gibi bir düşünceniz yoksa mutlaka işlek bir caddede dükkanınızın bulunması gerekiyor. Eğer toptan satış yapacağım diyorsanız dükkanınızın işlek bir yerde olması gerekmiyor.

Bazı fırınlar bakkallara veya marketlere toptan satış yaptığından dolayı bireysel müşteriye ihtiyaç duymazlar. Bunun için dükkanlarını işlek yerlere değil sakin yerlere kurarlar ve böylelikle maliyet düşük olur. Tabi toptan satabilmek adına öncesinde çalışma yapmak gerekiyor ve bakkallarla veya marketlerle anlaşmış olmanız gerekiyor. Bu şu anda oldukça zor bir durum çünkü neredeyse tüm marketlerin ve bakkalların anlaşmış olduğu bir fırıncı zaten şu an bulunuyor.

Ayrıca en önemli faktörlerden birisi de rakip analizi yapmaktır. Dükkanı açmayı düşündüğünüz yere çok yakın başka fırınlar varsa işinizin tutması zor olabilir. Çok yakın olmasa dahi etrafta çok fazla rakip varsa da orası fırın açmak için uygun yer olmayabilir.

3- Neler satacağınıza karar vermeli ve konsepti ona göre hazırlamalısınız

Fırınlarda sadece ekmek satışları olmak zorunda değildir. Bazı fırınlarda mutlaka sizler de görmüşsünüzdür ki poğaça ve pasta tarzı ufak atıştırmalıklar da satılır. Böylelikle ürün çeşitliliği fazla olur ve kazanılan parada da artış olur. Tabi bunun için poğaça veya pasta üretimini de sizin gerçekleştirmeniz veya bunları üreten yerlerden toptana alıp üzerine kar oranı ekleyerek satmanız gerekecektir. Ayrıca çok küçük bir dükkanda çok fazla çeşitliliğe girmekte sizi sıkıntıya sokabilir. Eğer dükkanınız büyük olacaksa ürün çeşitliliğini artırmakta fayda olacaktır.

4- Fırının dizaynı önceden tasarlanmalı

Fırında tam olarak neler satacağımıza karar verdikten sonra bu ürünlerin tanıtımı adına raflar ayarlamamız gerekiyor. Fırınların dışları genelde tamamen cam olurlar ve içeriden camlara göre ayarlanan raflar bulunur. Dışarıdan bakıldığında raflarda duran ekmekler görünmelidir.

Dükkanın dizaynı dışarıdan ve içeriden güzel olmalıdır. İçeriye giren bir kişi tüm ürünleri rahatlıkla görebilmelidir.

5- İş kurmak için bütçe analizi yapmak

İşi kurmak için öncesinde bir analiz yaparak bu iş için ne kadar para gerektiğini az çok tahmin etmek gerekiyor. Tahmin etmenizi sağlayabilecek detayları iyi hesaplamalısınız. Dükkan kira mı olacak, kaç personel çalışacak, personel maaşları ne kadar olacak gibi soruların cevapları bu iş için gerekli olacak tahmini bütçenin oluşmasında etkilidir.

Dükkan satın alma gibi bir düşünceniz varsa maliyet ilk başta artacaktır fakat buna göre gelir de fazla olacaktır.

6- Marketler ile veya bakkallar ile anlaşmaya çalışın

Bireysel müşteriye yönelik satış yapıyor olsanız dahi yine de marketler veya bakkallar ile anlaşma yapmaya çalışın. Çünkü garanti olarak satış sağlayabilirsiniz. Marketler ve bakkallar da fırınlar ile anlaşarak ekmek almaktadır. Bireysel satışa göre bir tık daha uyguna vermeniz gerekir fakat çok fazla vereceğinizden kar marjını düşük tutarak çok fazla ürün satışı ile aradaki farkı kapatabilirsiniz.

7- Fırın için gerekli olan malzemeleri belirlemek

Fırın için gerekli olan bir çok malzeme bulunuyor. Bu malzemelerin neler olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Ardından bu ürünlere nereden ulaşabileceğinizi de belirlemelisiniz. Bu konular hakkında hiç bilginiz yoksa fırıncı tanıdığınız var ise ona danışabilirsiniz veya arkadaşlarınızdan birileri mutlaka bir fırıncı tanıyor olmalıdır.

8- Ticaret Odasına veya fırıncılık sektörünün bağlı olduğu esnaf birliklerine katılın

Mutlaka bu tarz yerlere katılın. Her türlü etkinlikte veya toplantılarda yer alın. Böylelikle fırınınızın ismi daha da bilinir hale gelecektir. Bu bir tür reklam yapma şeklidir. Ayrıca sürekli olarak yeniliklerden ve sektörünüzdeki gelişmelerden haberdar olabileceksiniz.

9- Fırınınıza bir isim ve logo bulun

Diğer fırınları taklit etmeyin ve yaratıcı bir isim ile logo bulun. Kendiniz bulamıyorsanız etrafınızdan veya bu işi profesyonel olarak yaparak insanlardan yardım isteyin. İsim ve logo oldukça önemlidir. İnsanlar dışarıdan baktıklarında ilk fırının ismini ve logosunu görürler. Bu nedenle özen göstererek hazırlanmalı ve dükkanda güzel bir yere konulmalıdır.

10- Personel bulma süreci

Fırında çalışacak personelleri ayarlama süreci oldukça önemlidir. Fırında ustalık belgesi bulunan bir usta mutlaka çalışmak zorundadır. Personeller bu işlerde iyi olmalıdır. Müşterilerle ilgilenen personel ise güleryüzlü, iletişimi iyi ve muhasebe işlerinden anlayan biri olmalıdır.

Fırında kaç personel çalıştıracağınız size kalmış bir durumdur. Sizler de bu işlerden anlıyorsanız fırınınızda çalışabilirsiniz. Eğer hiç anlamıyorsanız iş yerinin sahibi olarak bu personelleri ayarlamanız gerekmektedir.

11- İş kurma tamamlanınca açılış düzenleyin

Her şeyi tamamladıktan sonra işe başlayacağınız zaman bir açılış töreni düzenleyin. Böylelikle etraftaki insanların ilgisini çekebilirsiniz. İnsanlar her zaman yeni bir yer açıldığında ve açılış olduğunda orada ne olduğunu merak ederler.

Hatta açılış gününe özel indirim yaparak ilk günden müşteri kitlesi oluşturmaya başlayabilirsiniz. İnsanların ilgisini çekebilecek şeyleri düşünmeli ve o yönlerde adım atmalısınız.

Ekmek Fırını Açmak Karlı mı? Ne Kadar Kazandırır?

Fırıncılık sektörü günümüzde iyi kazandıran sektörlerin başında geliyor fakat bu işten iyi para kazanmak için iyi ekmek yapıyor olmak yetmiyor. Ekmeği pazarlama konusuna da çok fazla vakit ayırmak gerekiyor. İş kurma adına daha önce bir deneyiminiz yoksa bu konularda çalışmakta olan uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.

Fırıncılık ile para kazanmanızı etkileyecek olan bir çok faktör bulunuyor. Büyük fırınların getirisi de fazla olacaktır çünkü büyük fırınlar sadece ekmek satmıyorlar ve yanlarında pasta börek tarzı şeyler de satabiliyorlar. Ürün çeşitliliği fazla olduğundan getirisi de fazla olabiliyor. Dükkanı nereye açacağınız da kazancınızı direkt olarak etkileyecek bir diğer faktördür. Dükkanınız işlek bir caddede olduğunda satış oranlarınız da yükselecektir. Fırıncıların aylık geliri ne kadar diye mutlaka bir miktar duymak istiyorsak, ortalama bir dükkanı hesap ederek bir miktar verebiliriz; işleri orta derecelerde olan bir fırın aylık 20.000 – 100.000 TL kazanmalıdır.

Ekmek Fırını Açma Maliyeti

Ekmek fırını açmak için ne kadar sermaye gerekir diye merak ettiğinizi biliyoruz. Fakat bu iş için tam olarak şu kadar paraya ihtiyacınız var demek doğru olmaz. Her ekmek fırının maliyeti değişiklik gösterecektir.

Değişiklik gösterme nedenleri ise; dükkanı açmayı düşündüğünüz yer, dükkanın büyüklüğü ve bulunduğunuz şehir gibi. Ayrıca dükkanı kiralamak veya satın almak gibi durumlar da iş için gerekli olan ücretin miktarını değiştiriyor. Çok küçük bir fırın düşünüyorsak en az 400 bin TL gerekmektedir. Büyük çaplı bir fırın düşünüyorsak bu miktarı 2 milyon TL’ye kadar çıkarabiliriz.

Fırıncılık Sektörüne Girmeyi Düşünenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ekmek ustası olsanız da veya bu işlerden hiç anlamayan bir girişimci olsanız da bilmeniz gereken bazı şeyler bulunuyor. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi iyi ekmek yapmak veya iyi bir ustayı bulmak ile bu işte başarılı olunmaz. Her iş için bu durum böyledir. Önemli olan o işi iyi pazarlayabilmek ve tanıtımını yapabilmektir. Fırın sektörü adına dikkat edilmesi gereken durumlara göz atalım.

  • Personeller özenle seçilmeli.
  • Dükkan yeri çok iyi olmalı.
  • Dükkanın ismi ve logosu ilgi çekici olmalı.
  • Esnaf ve Ticaret Odalarına üye olunmalı.
  • Ürün çeşitliliği olursa daha iyi olur.
  • Dükkanın dizaynı güzel olmalı.
  • Dükkan tanıtımına (reklamına) bütçe ayrılmalı.
  • Sosyal medya hesapları açılmalı ve aktif kullanılmalı.
  • Dükkanı açmadan açmayı düşündüğümüz yerde rakip analizi yapılmalı.
  • İş planı hazırlanmalı.
  • Personeller mutlaka güler yüzlü ve müşterilerle iyi anlaşan kişiler olmalı.
  • Dükkanda tuvalet ve mutfak olmalı.
  • Fırında mutlaka klima olmalı.
  • Muhasebe işleri adına bir masa olmalı.
  • Güvenlik kamerası ve güvenlik sistemi olmalı.
  • Fırın dükkanı açmak için gerekli evraklar belediyeyle kararlaştırılmalı.
  • Açılış düzenlenmeli.
  • Baca sistemi çok iyi şekilde ayarlanmalı.

Ekmek Fırını Açanlara Devlet Desteği Var mı?

Ekmek fırını açmaya özel değil de, devlet iş kurmayı düşünenlere destek veriyor. Bu fikir de iş kurmanın içerisine girdiğinden dolayı devlet desteklerinden yararlanmak mümkün olabiliyor. KOSGEB adlı kurum tarafından iş kurmayı düşünenlere destek paketleri sunulmaktadır.

KOSGEB’in iş kurma sürecinde yardım etme detaylarını öğrenmek için buraya tıklayınız.

Daha Fazlasını Keşfedin

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8260

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haber