Doktor Nasıl Olunur? Doktor Maaşları Ne Kadar?

Doktorluk mesleği hayali olanlar için güzel bir içerik hazırladık. Doktor nasıl olunur ve doktor maaşları ne kadar diye merak edenlerin, merakları bu içerik ile son bulacak.

Doktor olmak bir çok gencin hayalini süslemektedir. Çocukken bir çoğumuz doktora gittiğimizde onları örnek alırdık ve ”İleride ben de doktor olacağım” diye aklımızdan geçirirdik. Küçükken bizlere ne olmak istiyorsun sorusuna verilen popüler cevaplardan birisiydi ”Doktor olmak”.

Nasıl Doktor Olunur?

Doktor olabilmek adına bazı adımları atmanız gerekiyor. Öncelikle üniversite okumadan doktor olamayacağınızı bilmeniz gerekmektedir.

Doktor nasıl olunur maddeler halinde:

  •  İlkokul, ortaokul ve lise dönemleri başarıyla tamamlanmalı.
  •  Liseden sonra yapılan üniversitelere yerleştirme sınavına girilmeli.
  •  Bu sınavlarda sayısal bölümde çok iyi dereceler yapılmalı. (Tam olarak kaç puan almanız gerektiğinden aşağıda söz edeceğiz.)
  •  5+1 yıl olan üniversite eğitimi başarıyla tamamlanmalı.
  •  Sağlık Bakanlığının yaptığı atamayı beklemesi gerekmektedir. (Eğer istenilirse özel hastanelerde de görev alınabilir.)

Not: Doktor olmak için gereken eğitimi almak gerekiyor. Bu eğitim ise Tıp Fakültesinde bulunan Tıp Bölümüdür. Tıp bölümünün başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Bölümde eğitim 6 yıl olmaktadır. Bu bölümü ücretli veya tam burslu olarak okuma imkanınız bulunuyor. Fakat bu bölümü okuyabilmek için neredeyse tüm sayısal alandaki soruları yapmanız gerekiyor.

Tıp Fakültesi Puanları Ne Kadar?

Doktor olabilmek için üniversitelerde bulunan tıp fakültesinde okumanız gerekiyor. Eğitim en az 6 yıl olmaktadır. Tıp fakültesini okuması, diğer fakültelere oranla biraz daha zor olmaktadır. Doktor olmanın ilk adımlarının atıldığı bu fakültelerde ciddi eğitimler verilir. Sizi, mesleğe hazırlamak adına çalışmalar yaparlar.

İnternet ortamında bir çok sitede Türkiye’de bulunan üniversitelerin taban puanları yer almaktadır. Google ”Tıp fakültesi puanları” tarzı yazılar yazmanız halinde karşınıza bu fakültelerin puanları gelecektir. İlk 10, 15 bine giremeyen kişiler bu fakültede okuma şansı bulamazlar. En azından 5 bine girilmesi gerekmektedir.

Doktor Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekiyor?

Doktor olma hayali kuranların merak ettiği bir diğer konu ise ”Hangi derslerde iyi olmam gerekiyor?” sorusudur. Bu bölümü okuyabilmek için liseden sonra üniversiteye geçiş sınavına girmeniz gerekiyor. Bu sınavda ise sayısal alanda bulunan tüm derslerden sorumlusunuz. Bunun yanı sıra Türkçe dersinin de sizlere büyük desteği olmaktadır.

İyi derecede bilinmesi gereken dersler 

  • Matematik
  • Fizik
  • Geometri
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Türkçe

Doktor Maaşları Ne Kadar?

Doktor maaşları yıllardan beri insanların ilgisini çekmektedir. Çok yüksek maaş aldıklarını biliyoruz. Peki tam olarak ne kadar alıyorlar?

Doktor olarak çalışabileceğiniz iki ayrı kurum bulunuyor. Hem kamu kurumlarında görev yapabilirler hem de özel sektörde görev yapabilirler. Özel sektörün ülkemizde gelişmesi ile çok sayıda doktora yeni iş alanları oluşmuş durumdadır.

Doktorluk mesleği ülkemizin en popüler mesleklerinden birisi olmaya devam ediyor. Bir çok genç doktor olabilmek adına eğitimlerini devam ettirmektedir. Ülkemizde her zaman doktor alımları oluyor. Hem kamu sektörüne hem de özel sektöre her zaman alımlar olmaktadır.

Doktor Maaşları (Özel Sektör ve Kamu Sektörü)

Doktorlar önceleri kamu sektöründe çalışmayı istiyorlar. Sırtlarını devlete dayamak daha mantıklı geliyor ve özel sektörden uzaklaşıyorlardı. Fakat şunu belirtmek isterim ki en çok para özel sektörde kazanılmaktadır.

Kamu ve özel sektördeki maaşları sizler için araştırdık. Kamu kurumlarında son yapılan zamlar ile birlikte Sağlık Bakanlığında göreve yeni başlayan bir doktor 60 bin TL / 70 bin TL ile başlamaktadır. Fakat bu tutar net bir tutar değildir. Görev yapılan bölgeye, ile ve sektöre göre ufak değişmeler göstermektedir. Hatta kişinin ailevi durumuna göre bile ücretler değişiyor. Eğer çocuğu varsa alına maaşa ufak eklemeler olmaktadır.

Özel sektör doktor maaşları ne kadar?

Kamudan söz ettik şimdi de özel sektördeki doktorların ne kadar para kazandıklarına bakalım. Bu sektörde rekabet olduğundan dolayı, büyük hastaneler iyi olan doktorların peşine düşmektedir. Transfer süreci diyebiliriz bu sürece. Bir hastane 50 bin verirken diğeri 60 bin TL teklif edebiliyor. İyi doktorları kapma çabası bu sektörde var.

Özel sektörde ise ilk olarak işe başlamanız 40 bin 60 bin TL olmaktadır. Fakat kendinizi geliştirmeniz ve tecrübe edinmeniz ile diğer hastanelerin gözüne girebilirseniz aldığınız maaştan daha fazla ücret ile sizleri kendi hastanelerine almak isteyeceklerdir. Özel sektörde aylık 400 bin TL kazanan doktorlar bile bulunuyor. Fakat bu doktorlar alanlarında en iyi olan doktorlardır.

Doktor Kaç Yılda Olunur?

İnsanların diğer merak ettiği konu ise bu mesleği kaç yıl süre sonunda elde edebilecekleridir. Aslında süreç şöyle belirlenir:

  • İlkokul eğitimi + ortaokul eğitimi + lise eğitimi + üniversite eğitimi = Doktor olmak.

”Kaç yılda doktor olunur?” sorusunun cevabını etkileyecek olan faktörler var:

  • İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimlerini, eğitim süreleri içerisinde tamamlayabilmek.

İlkokul, ortaokul ve lise nadir şartlar durumunda verilen eğitim yılı süresi içerisinde tamamlanmaktadır. Fakat Tıp fakültesinde dönem uzatma tarzı olaylara çok sık rastlanmaktadır.

Not: Lise bittikten sonra Tıp Fakültesi bölümünü 6 yıl içerisinde başarıyla tamamlarsanız, ardından hemen doktor olabilirsiniz.

Doktor Olmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Doktor olmayı istiyor olabilirsiniz fakat atmanız gereken adımları sağlam şekilde atmasanız doktor olma hayaliniz sadece hayal olarak kalabilir.

Doktorluk mesleğinde başarıyı getiren bazı kriterler bulunmaktadır. Genel olarak tüm bu adımlara dikkat edenlerin doktorluk mesleğine adım atması diğerlerine göre daha yakın olmaktadır.

  •  Eğitimler başarıyla tamamlanmalı
  •  Staja gerekli önem verilmeli
  •  Eğitim sürecince aday kendisini geliştirmeli
  •  Hastalara iyi davranılmalı

1- Eğitimler Başarıyla Tamamlanmalı

Öğretim hayatınız boyunca aldığınız eğitimleri başarılı şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Üniversiteye kadar olan kısımda doktorluk mesleği ile ilgili dersler görmezsiniz. Genel olarak herkesin aldığı dersleri sizlerde alırsınız. Ayrım üniversiteye geçtikten sonra olacaktır.

Kazanacağınız bir Tıp Fakültesinden sonra artık alana yönelik dersler görmeye başlayacaksınız. Tıp okumakta olan öğrenciler derslerin zorluklarından şikayet etmektedirler. Tıp okumak pek kolay bir işlem değil. Kazanması ayrı zorken, başarıyla üniversite eğitimini tamamlaması ayrı bir zorluk.

Yeri gelecek ezber yapmanız gerekecek, yeri gelecek işlem yapmanız gerekecek. Tüm bu tarz işlemlere hazırlıklı olmanız gerekiyor. Tıp Fakültelerinde bulunan öğretim görevlileri sektöre hazırlayacakları elemanların çok kaliteli yetişmelerini sağlamak için onları eğitim süreci boyunca oldukça zorlamaktadırlar. Siz ise bu eğitim sürecini sadece sınavlarda başarılı olmak adına tamamlamanız gerekiyor gibi düşünmemeli, bu adımları doktor olmak için öğrenmeniz gerektiğini düşünmelisiniz.

2- Staja Önem Verilmeli

Üniversitelere göre stajın yapıldığı yıllarda değişmeler olabilmektedir. Genel olarak üniversite eğitiminin 4. ve 5. sınıflarda staj görevi verilmektedir. Staj görevini yerine getirirken dikkatli ve özenli olmalısınız.

Meslek olarak ilk deneyiminizi bu stajlar sayesinde gerçekleştireceksiniz. Bir çok insan staj yaptığı yerde daha sonrasında işe girmektedir. Bu nedenle staja mutlaka gidin ve staj gördüğünüz yerdeki doktorlar ve diğer insanlar ile iyi iletişim kurun. Kendinizi onlara ispatlayın ve sevdirmeye çalışın. Sonuçta onlar sizlere staj puanı verecekler ve puanın yüksek olması sizin faydanıza olacaktır.

3- Eğitim Sürecince Kendinizi Geliştirin

Sadece okulda aldığınız eğitimler ile kendinizi kısıtlamayın. Bunun yanı sıra dışarıda sürekli olarak gerek internetten bölümünüz ile ilgili araştırmalar yapın, gerekse bölümünüz ile ilgili kitaplar okuyun.

Şehrinizde yapılan Tıp bölümü ile alakalı seminer tarzı şeyler varsa mutlaka hepsine katılın. Tıp sektöründe aktif olmaya çalışın. Yapılan her türlü etkinliklere katılın. En azından çevrenizi genişletmiş olursunuz.

Bunun yanı sıra İngilizceye çok önem verin. Bana ne lazım olacak deyip geçmeyin. Özel sektörde İngilizce dilinizin iyi olması sizleri öne çıkaracaktır.

4- Hastalarla İyi İletişim Kurun

Hastalarınız ile iyi geçinmeniz sektördeki geleceğinizi büyük oranda belirlemektedir. Hastalarınız ile her zaman en iyi şekilde ilgilenin. Onların tüm dertlerini sıkıntılarını güzel şekilde dinleyip, tedavi etmeye çalışın.

Eğer bir hasta sizden memnun olursa, sizleri arkadaşlarını da tavsiye edecektir ve ileride yine bir hastalık geçirirse ilk çalacağı kapı sizin kapınız olur. Şuanda Türkiye’de en çok para kazanan doktorlar bazı özel hastanelerde görev almaktadır. Devlette alacağınız paralar belirli oranda olmaktadır.

Devlette kendisini çok sevdirmeyi başarabilen ve alanında başarılı olan doktorları özel hastaneler kendi hastaneleri aldırmaya çalışırlar. Bir doktorun sektörde başarılı olabilmesi için hem alanında çok başarılı olması gerekiyor hem de hastaları tarafından sevilen kişi olması gerekiyor.

Doktorluk Mesleğinin Zorlukları

Her mesleğin belirli zorlukları olduğu gibi bu mesleğin de bazı zorlukları bulunuyor. Mesleğin katkılarını bildiğimiz gibi, eksi yönlerini de bilmek ileride karşılaşacağınız sorunlara karşı hazır olmanızı sağlayabilir.

  •  Öğrencilik zamanında çok ders çalışmak.
  •  Harçlar ve eğitim masrafları yüksek olabilmektedir.
  •  Dersler zor olmaktadır.
  •  Verilen ödevler zor olmaktadır.
  •  Nöbet sistemi bulunmaktadır.
  •  Gözünüzün önünde birileri ölebilir veya sizin müdahaleniz sonucunda birisi ölebilir.
  •  Birisinin öldüğünü akrabaların açıklamanız gerekebilir.
  •  Değişik türde hasta yakınları ile karşılaşabilirsiniz.
  •  Aynı şekilde değişik türde hastalar ile de karşılaşabilirsiniz.
  •  Bacağı kopmuş insan tarzında insanları görmeniz gerekebilir.

Doktorluk Mesleğinin Avantajları

Kötü yanlarından bahsettik. Şimdi de güzel yanlarından söz edelim.

  •  Karizmatik mesleklerden birisidir.
  •  Sürekli olarak kendinizi geliştirme imkanınız olur.
  •  Alınan maaşların yüksek olması.
  •  Hastanede yetkinizin diğer personellere oranla yüksek olması.
  •  İnsanlara faydalı birey olmak.
  •  Bir çok hastanın duasını almak.
  •  İnsanlara iyilik yapmanın vermiş olduğu güzel duyguyu yaşamak.
  •  Birinin hayatını kurtardığınızda akrabalarına güzel haberi vermek.
  •  Size ait odanız olur.

Doktor Olmayı Doktordan Dinleyin

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8295

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haberleri