Berber Nasıl Olunur? & Erkek Kuaförü Nasıl Olunur?

Berber nasıl olunur diye merak eden vatandaşlarımıza, bu mesleğe atılabilmeleri adına neler yapmaları gerektiğinden söz edeceğiz. Son dönemlerde saç kesimine veya sakal kesimine yapılan zamlar ile birlikte berberlik mesleğine olan ilgi oldukça arttı. İnsanlar berber dükkanı açmak için ve bu mesleğe giriş yapmak için neler yapılması gerektiğini merak eder hale geldiler.

Erkek kuaförleri bir saç ve sakal kesimine en az 200, 300 TL gibi bir miktar alıyorlar. Durum böyle olunca bu kişilerin iyi para kazandığını rahatlıkla görebiliyoruz. İyi para derken; işleri orta derecede olan bir berberin aylık gelirinin en az 40, 50 bin TL olması gerekmektedir. Neden böyle söylediğimizi de aşağılarda hesaplamalar ile anlatacağız.

Berber Olmak İçin Gerekli Şartlar Neler? Herhangi Bir Eğitim veya Sertifika Gerekiyor mu?

Bu mesleği araştıran bireylerin en çok merak ettiği konulardan birisi de; herhangi bir eğitim almadan veya sertifikaya sahip olmadan direkt bir dükkan açarak berberlik yapılabilir mi sorusudur.

Bu mesleğe girmek için berberliğin yeterliliklerine ve eğitim şartlarına sahip olmak gerekiyor. Mesleğin eğitimini alabileceğiniz yer ”Mesleki Eğitim Kursları”dır. Yakınınızda bulunan herhangi bir Meslek Eğitim Kursuna gittiğinizde ”Erkek berberliği” dalında eğitim verilip verilmediğini sormalısınız. Yeterli derecede eğitim almak isteyen birey sayısı olduktan sonra her yerdeki eğitim kursları bu sınıfı açmakta ve eğitimi vermektedir.

Çıraklık eğitimi için gerekli şartlar:

  • En az ilköğretim mezunu olmak,
  • 14 yaşını doldurmuş olmak,
  • 19 yaşından gün almamış olmak,
  • Bu mesleği yapmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor olmak,
  • Eğitim görmek istediği meslekte bir iş yeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

Eğitim Süreci ve İçeriği

Eğitim sürecinde berberlik ile alakalı olan her türlü konu detaylı şekilde işlenir ve uygulamalı şekilde de gösterilir.

Eğitim süreci ilköğretimi bitirmiş olan kişiler için 3 yıldır. Lise ve daha üst düzeyde eğitim alanlar için ise 1,5 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik ders görülürken diğer 5 gün pratik eğitim yapılır.

Mesleki eğitim merkezlerinde, Türkçe, Meslek Matematiği, Matematik, İşletme Bilgisi Ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi Genel Bilgi Dersleri ile Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Resmi, Meslek Bilgisi, Meslek Sağlık Bilgisi gibi meslek derslerini alırlar.

Uygulamalı olarak yapılan derslerde berberlik alanında uzman olan öğretmenler tarafından sizlere uygulamalı olarak berberliğin gerektirdiği şeyler gösterilir. Ardından aynı şeyleri sizlerin yapması istenilir. Saç hakkında genel bilgiler verilir ve saç kesiminden tutun spreyin nasıl kullanılması gerektiğine kadar her şey gösterilir.

Eğitimden Sonraki Süreç; Berber Dükkanı Açmak

Eğitimler tamamlandıktan sonra herhangi bir berberin yanında çırak olarak işe başlamayı düşünmüyorsanız kendinize ait bir dükkanın olması gerekiyor. İşi kurabilecek bir dükkanınız yoksa, dükkan kiralamalı veya satın almalısınız.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı konulardan özetle söz edeceğim. Bu konuyu anlattığım daha detaylı makalenin de linkini aşağısına koyacağım. Dükkan açma sürecinin detaylarını daha çok merak edenler o yazımızdan tüm detaylara ulaşabilecekler.

Şimdi özet şekilde yapılması gerekenlerden söz edelim.

1- Dükkan yerini belirlemek

Dükkanı nereye açacağınız çok önemli bir konu. Sırf bir yerde dükkanınız var diye oraya bu işi kurmak doğru olmayabilir. Dükkanı kurmayı düşündüğünüz bir yerin önünde insan potansiyelinin olması gerekiyor. Çok kalabalık bir insan trafiği olmasa dahi, en azından belirli miktarda bir insan trafiğinin olmasına dikkat etmelisiniz.

Dükkanın yerini belirlerken sadece insan trafiğine değil, rakiplerinizin de konumuna bakmalısınız. Çok güzel bir kiralık dükkan buldunuz fakat çevresinde bu işi yapan fazla sayıda rakip varsa, o yer size uygun olmayacaktır. Yer belirlerken rakip sayısının az olmasına ve onlara çok yakın olmamaya dikkat etmelisiniz.

2- Dükkanın dizaynı

Dükkanın gösterişli olması ve düzenli olması gerekiyor. Müşteri dükkanı dışarıdan gördüğünde sizin bu işe önem verdiğinizi düşünmeli. Bunu müşteriye düşündürtmek adına da dükkanın dış görünüşü güzel olmalı. Sadece dış görünüşü değil içi de ferah ve güzel olmalı.

3- Personel kalitesi

Eğer yanınızda bir çırak çalıştıracaksanız onun da sizin kadar iyi olması gerekir. Sadece saç kesme konusunda değil, müşterilerle sohbeti olsun güler yüzlülüğü olsun tüm bu konulara dikkat etmeli. Eğer tek kişi çalışacaksanız sizin bu tarz şeylere dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

4- Gerekli evrakları almak

Dükkanı açmak adına belediyeden gerekli evrakları almanız gerekiyor. Bununla birlikte Berberler Odasının belirlediği şartları da yerine getirmeniz gerekecek.

5- Müşteri memnuniyeti

Birçok meslekte olduğu gibi bu meslekte de en önemli şeylerden birisi; müşteri memnuniyetidir. Güler yüzlülüğünüzle, iletişim gücünüzle ve saç kesiminiz ile müşterileri memnun etmeniz gerekiyor ki, aynı müşteri tekrar size gelsin ve sizleri çevresindeki insanlara önersin.

Önemli: Detaylı bilgi araştıranlar için yazmış olduğum ”Berber Dükkanı Nasıl Açılır” adlı makalemi yazının üstüne tıklamanız halinde okuyabilirsiniz.

Berberler Ne Kadar Kazanıyorlar?

Bu işe girmeyi düşünenlerin de en fazla araştırdığı ve merak ettiği konulardan birisi de bu işten ne kadar para kazanıldığıdır. Bu soruya net olarak bir cevap vermek pek mümkün olmayacaktır fakat örnek vermek adına ortalama bir berberin ne kadar kazanabileceğini birlikte hesaplayacağız.

Son yapılan zamlar ile birlikte eskiden yapılan saç kesimi 150 TL iken, 200 TL oldu. Buraya tıklayarak haberi daha detaylı şekilde görebilirsiniz. Tabi ki haberde belirtilen saç kesim fiyatları her ilde değişiklik gösterebildiği gibi, her berberin bu miktarlara uyma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Genel olarak şehir merkezi gibi yerlerde bu miktarlara uyulduğu bilinmektedir.

Bir berberin dükkanda personel barındırmadan tek başına çalıştığını ele alalım.

Günde ortalama 15 kişinin geldiğini varsayalım ki bu sayı çok rahat şekilde geçilebilir.

Gelen 15 kişinin 10’u sadece saç kesimi yapmak için gelsin. Diğer 5’i ise hem saç hem de sakal kesimi için geliyor olsun.

Yukarıda haberde söz edilen fiyatları ele alalım. Bir saç kesimi 150 TL,  saç sakal ise 250 TL görünmektedir.

15 müşterinin geldiğini varsaymıştık ve 10’u sadece saç kesimi içindi yani 5 saç kesiminden gelecek olan para 150×10=1500 TL.

10 müşterinin diğer 5’inin ise hem saç hem de sakal kesimi için geldiğini varsaymıştık. Bunun da hesabını 250×5= 1250 TL olarak karşımıza çıkıyor.

15 müşterinin bırakacak olduğu toplam para ise 1500+1250= 2750 TL oluyor. Hadi biz buna bir iki müşterinin gelmeyeceğini varsayarak 2500 TL diyelim. Günlük 200 TL’de gider olarak hesaplayalım. Günde 2300 TL kar olmuş olacak. Ay olarak hesapladığımızda ise 2300×25= 57.500 TL etmektedir. (pazar günlerinin kapalı olduğunu varsayarak 1 ayda çalışma gününü 25 ele alıp o yüzden 25 ile çarptık)

Diyelim ki vermiş olduğumuz müşteri sayısı ve saç kesim ücretleri size göre fazla. O zaman 57 bin TL’den 10 bin TL çıkaralım.  10 bin TL’de kira olsun diğer bin TL’de diğer giderler adına olsun. Hatta isteyen varsa 3, 4 bin TL’de çıkarabilir. Fakat daha fazlasını çıkarmak saçmalık olur. 3 bin TL bile çıkarsak 30, 40 bin TL gibi bir kar kalacak. Yani neyi çıkarırsak neyi hesaplarsak hesaplayalım bu işin iyi bir gelir bıraktığı ortada.

Yani işini iyi yapan bir berber, dükkan yerinin iyi olması ve müşterilerinin memnun olması durumunda aylık geliri bir memurun gelirinden aşağı düşmeyecektir.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8225

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haber