Anne Sütünün Önemi İle İlgili Bilgiler

Anne sütünün önemi ile ilgili ne kadar konuşsak azdır, bebekler için en ideal beslenme kaynağı, vitamin, protein ve yağın mükemmel bir karışımı olan mucizevi besin ile ilgili bilgileri hemen edinin.

Anne Sütünün Önemi

Anne sütünün formülü doğacak çocuğumuz için özeldir ve bu bütün annelerin sütü için geçerlidir. Prematüre bebeklerde ve doğumun ilk haftasında farklı özelliklere sahip olan anne sütü ondan sonraki süreçte bizim ve bebeğimizin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir besindir.

Anne sütünün önemi ile ilgili söylenebilecek bir sürü bilgi vardır. Bunlardan en önemlileri;

  1. Kolay sindirilebilir olduğu için bebeğinizin bağırsak sorunları yaşamasını engeller.
  2. Enfeksiyonlardan koruyan bir özelliğe sahiptir.
  3. Doğan her bebek için, en doğal, taze ve mikropsuz olan anne sütü bebeğin henüz gelişmemiş bağışıklık sistemini güçlendirir.
  4. Aynı zamanda sürekli temiz bir besin kaynağıdır.
  5. Bebeğin ilk 6 ay flor ve vitaminden başka bir besin kaynağına ihtiyaç duymamasını sağlar.
  6. Daha iyi uyuyan ve daha az ağlayan bir bebek için anne sütü oldukça önemlidir.
  7. Zeka gelişimine faydalı olduğu gibi bütün diğer organlarında gelişmesine katkı sağlar.

Anne sütü bebeğimiz için mucizevi bir besin kaynağıdır. Dünyadaki bütün sağlık kurumları, özellikle WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ilk 6 ay başka hiçbir ek gıdaya ihtiyaç duymadan bebeklerini anne sütüyle beslemesini öneriyor.

Bu bilgileri edinince annelerin aklına gelen ilk soru anne sütünü arttırma yolları nelerdir? yazımızı da okuyabilirsiniz. Peki bu anne sütü nasıl oluşuyor ilgiliyseniz biraz bu merakınızı giderelim mi?

Anne Sütünün Oluşumu

Annenin hamile kalma sürecinde bebeğin doğumuna hazırlanan vücut aynı zamanda bebeğin doğumdan sonra besleneceği gıda olan anne sütünün de oluşumuna başlamaktadır. Anne sütünün oluşumu beyinden salgılanan prolaktin hormonunun uyarılması sonucunda var olmaktadır.

Hamilelik boyunca göğüslerden süt gelmemesinin sebebi ise “overler” tarafından salgılanan hamilelik hormonları östrojen ve progesteron hormonlarının “anne sütü” hormonu prolaktinin salgılanmasını engellemesidir. Bebeğimizin doğumu gerçekleştikten sonra aktifleşen prolaktin, sütümüzün gelmesini sağlar.

Bazı durumlarda doğum gerçekleşmeden anneden süt geldiği görülmüştür. Bunu yaşaması muhtemel annelerimizin göğüs uçlarını kesinlikle sıkmamaları gerekmektedir. Çünkü bebek için doğumdan hemen sonra gelen ilk süt “kolostrum” çok önemlidir.

Doğumdan Sonraki İlk Süt ‘Kolostrum’ Mucizesi

Doğumdan sonra gelen ilk süt ve büyük mucizemiz bebeğimizin ilk “aşısı” kolostrum. Ya da halk diliyle bilinen ağız sütü, bebeğimizin 9 aylık anne karnı yolculuğundan sonra dünyayla tanışmasını sağlayan doğum aynı zamanda anne sütünün de başlangıcıdır.

Bu başlangıç sütü bebeğimizi besleyici özellikte olmasının yanı sıra onu enfeksiyonlardan koruyan bir bağışıklık güçlendiricidir. Kolostrum içeriği bakımından ilk 1 hafta boyunca anneden salgılanmaya devam edecektir. Emzirmenin birinci haftasından sonra “geçiş sütü” adını verdiğimiz anne sütünde, protein içeriği “kolostrum”a göre azalmaktadır.

Laktoz ve yağ oranının arttığı bu sebepten daha kalorili olan besleyici “geçiş sütü” ikinci hafta boyunca salgılanmaktadır. Doğumdan 2 hafta sonra anne sütü olgunluğa erişmekte bebeğini ilk iki hafta enfeksiyonlara karşı koruyan protein miktarı çok yüksek olan “anne sütü” artık yağda ve suda çözülen 200 den fazla bileşiğe sahip bir yapıya dönüşmektedir.

Burada bilinmesi gereken ikinci haftadan sonraki sütümüzün bütün annelerde içerdiği besin değerleri bakımından farklılıklar göstermesidir.

Bu emzirme sürecinde ki farklılıklar annelerin:

  • Beslenmesine
  • Genetik farklılıklarına
  • Biyokimyasal farklılıklarına
  • Yaşına
  • İlaç kullanımına
  • Gebelik sayısına
  • Bebeğinin emme süresine

Göre değişmektedir.

Anne Sütü Bebeği Hangi Hastalıklardan Korur?

Bebeğimizin anne sütüyle beslenmesi onun sağlıklı gelişimini sağladığı gibi onu çocukluk çağında ve ilerleyen dönemlerde çok önemli bazı hastalıklardan korumaktadır.  Yapılan bazı çalışmalar anne sütüyle beslenen bebeklerin diğer çocuklara oranla daha zeki ve yetenekli olduğunu da göstermiştir.

Anne sütüyle beslenen bebekler aşağıdaki hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır.

  1. Şişmanlık
  2. Tip 1 diyabet
  3. Ani Bebek Ölüm Sendromu
  4. Pnömoni ve diğer solunum yolu enfeksiyonları
  5. Öksürük ve soğuk algınlığı
  6. Gastrointestinal hastalıklar
  7. Kusma, ishal, kabızlık
  8. İdrar yolu enfeksiyonları
  9. İşitme engelli kulak enfeksiyonları
  10. Menenjit
  11. Lösemi ve lenfoma dahil olmak üzere çocukluk çağı kanserleri
  12. Ülseratif kolit
  13. Çölyak hastalığı
  14. Yetişkinlik döneminde kalp hastalığı ve karaciğer hastalığı

Anne sütünün önemi hakkında ki bu bilgiler ışığında bebeğimizi emzirebilmek adına göstereceğimiz çabayı arttırmalıyız.

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8304

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haberleri