ABD veto etti: Gazze’de insani ateşkes talebi reddedildiBirleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Gazze’de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD tarafından veto edildi. Diğer ülkeler arasında ise İngiltere çekimser oy kullanırken, 13 üye “evet” oyu verdi.Gazze’de süren çatışmaların sonucunda artan ölü sayısı ve insani krizin yoğunlaşması üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, acil insani ateşkes talep eden bir karar tasarısı üzerinde görüşmeler yaptı. Ancak ABD’nin veto etmesi, umutları boşa çıkardı.ABD’nin kararını veto etmesi, Gazze’de yaşanan acil durumu görmezden geldiği eleştirilerine yol açtı. ABD, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediğini ve İsrail’e yöneltilen eleştirilere tepki gösterdiğini belirtti. Ancak, birçok ülke ve uluslararası kuruluş, İsrail’in orantısız gücü kullanmasını ve sivil halka yönelik saldırıları kınadı.İngiltere’nin çekimser oy kullanması da dikkat çekti. Ülke, Gazze’deki insani krizi ciddiye aldığını belirtse de, karar tasarısının bazı yönlerinin eksik olduğunu ve daha fazla müzakere gerektiğini vurguladı.Diğer ülkelerin ise “evet” oyu vermesi, uluslararası toplumun Gazze’deki insani krize çözüm bulunması gerektiği konusundaki tutumunu yansıttı. Ancak ABD’nin veto yetkisine sahip olduğu Güvenlik Konseyi’nde karar tasarısının kabul edilebilmesi için tüm daimi üyelerin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) “evet” oyu vermesi gerekiyor.Gazze’deki çatışmaların devam etmesi ve insani krizin derinleşmesi, uluslararası toplumun Gazze’ye yardım ulaştırabilmesini engelliyor. Bu durum, sivil halkın yaşam standartlarının daha da kötüleşmesine ve insan haklarının ihlal edilmesine neden oluyor.Gazze’deki durumun kritik olması ve acil müdahalenin gerekliliği göz önüne alındığında, ABD’nin vetosu büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Uluslararası toplumun, Gazze’deki insani krizin çözümü için daha fazla baskı yapması ve diyalog kanallarını açması gerekiyor. Aksi takdirde, Gazze’de yaşanan insanlık trajedisi daha da derinleşmeye devam edecektir.
TASARI, DAİMİ ÜYE ABD TARAFINDAN VETO EDİLDİ
Hamas’ın Aksa operasyonunu takiben İsrail’in Gazze’ye insanlık dışı saldırıları devam ediyor. Bu saldırılar sonucunda Gazze’deki can kaybı 17 bini aşarken, uluslararası kamuoyunun insani ateşkes çağrılarına cevap verilmiyor.BM Güvenlik Konseyi’nde Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin de dahil olduğu 80’den fazla ülkenin ortak sunuculuğunu yaptığı acil insani ateşkes talep kararı tasarısı, acil bir toplantıda oylanmıştır. Ancak tasarı, daimi üye ABD tarafından veto edilmiştir. İngiltere “çekimser” oy kullanırken diğer 13 üye “evet” oyu kullanmıştır.Tasarıda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Şartı’nın 99. maddesini harekete geçirerek Konseye gönderdiği mektuba atıfta bulunulmuş ve Gazze Şeridi’ndeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılara dikkat çekilmiştir. Tasarıda ayrıca, tüm sivil toplumun korunması gerektiği vurgulanmıştır.Bu gelişmeler ışığında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son verilmesi ve insani ateşkesin acilen sağlanması için uluslararası toplumun daha fazla çaba sarf etmesi gerekmektedir. Ancak ABD’nin veto hakkını kullanması, bu çabaların önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Bu durum, Filistin halkının yaşadığı acıların daha da derinleşmesine ve insani krizin daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Uluslararası toplumun bu duruma acil bir çözüm bulması gerekmektedir.
ABD: KARAR TASARISINDA HAMAS KINANMADI
BM, Gazze’deki çatışmaları sonlandırmak ve sivillerin korunmasını sağlamak amacıyla acil bir ateşkes çağrısı yaptı. Karar tasarısında, tüm tarafların uluslararası hukuka uygun olarak sivilleri koruması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, esirlerin acilen ve şartsız bir şekilde serbest bırakılması ve insani yardımlara erişimin sağlanması talep edildi.ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Robert Wood, karar tasarısında Hamas’ın kınanmadığını ve bazı üyelerin sessiz kaldığını dile getirerek bu durumu kabul edilemez olarak niteledi.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı’nın 99. maddesini kullanarak Güvenlik Konseyi üyelerini baskı yapmaya çağırmıştı. Guterres, “İnsani felaketin önlenmesi için acil ateşkes talebimi tekrarlıyorum. Bu durum çok acil.” ifadelerini kullanmıştı.
Gazze’deki çatışmaların sona ermesi ve insani durumun iyileştirilmesi için birçok BM Güvenlik Konseyi oturumu düzenlenmiş ancak birçok karar tasarısı veto edilmişti. Nihayet 2712 sayılı kararla, “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talebi 15 Kasım’da kabul edilmişti.Bu gelişmeler ışığında, BM’nin Gazze’deki çatışmaları sonlandırmak ve sivillerin korunmasını sağlamak için uluslararası topluma çağrı yaptığı görülmektedir. Ateşkesin ilan edilmesi ve insani yardımların sağlanması beklenmektedir. Ancak bu çağrılar karar tasarısı olarak kabul edilmesine rağmen bazı üyelerin sessiz kalması ve Hamas’ın kınanmaması, eleştirilere neden olmuştur.