İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının yetkilerini sınırlayan düzenlemesine karşı haftalardır protestolarını sürdürüyor. Netanyahu ise aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı, ancak sağlık durumunun “iyi olduğu” bildirildi.
İsrailli protestocular, Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı 28 haftadır cumartesi akşamları kitlesel gösteriler düzenliyor. Geçtiğimiz hafta ülke genelindeki meydanlarda yüzbinlerce İsrailli gösteriye katıldı. Tel Aviv’deki protestoda ise 150 binden fazla gösterici yer aldı.
Protestocuların en yoğun katılım gösterdiği yer olan Tel Aviv’de, Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Kompleksi’nin önünde toplanıldı. Göstericiler, İsrail bayrakları taşıyarak “demokrasi” sloganları attı ve aşırı sağcı politikacıları eleştiren pankartlar taşıdı. Ayrıca yardım çağrısı için dev bir “SOS” pankartı açıldı. Protestolar için sahnede konuşma yapan emekli Yarbay Ron Sharf, Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan yargı düzenlemesine karşı liderlik sergilemesini istedi.
Muhalefet liderleri de ülkenin farklı noktalarındaki protestolara katıldı. İsrail ordusunun eski Genelkurmay Başkanlarından Dan Halutz, ülkenin kuzeyinde düzenlenen protestoda hükümeti yargı düzenlemesine karşı çıkan yedek savaş pilotlarının sadakatini sınamamasını istedi. Ayrıca Batı Kudüs’te binlerce gösterici, Netanyahu’nun evinin yakınlarına yürüyüş düzenledi.
Netanyahu’nun aniden hastaneye kaldırılmasının ardından sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dün güneşte şapkasız ve susuz vakit geçirdim. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. İlginiz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in duyurduğu “yargı reformu”, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını içeren değişiklikler içeriyor. Netanyahu, protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini açıklamış, ancak bütçenin Meclisten geçmesinin ardından tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu. Son olarak hükümet, Yüksek Mahkeme üzerindeki denetimi kaldıracak “akla yatkınlık” yasa tasarısını Mecliste kabul etti.
İsrail’de Netanyahu hükümetine karşı çıkan protesto hareketi, 6 aydır ülke genelinde gösterilerine devam ediyor.