Nasıl pilot olunur diye araştırıyor ve maaşlarını da merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Çocukken bir çoğumuzun hayaliydi pilot olmak. Ayriyeten bu mesleğin şu sıralarda çok fazla tercih edilmesinin nedenlerinden biriside aldıkları maaşların yüksek olması. Bu makalemizde ne kadar maaş aldıklarını ve nasıl bu mesleği elde edebileceğinizden söz edeceğiz. Meslekler hakkında bilgiler vermeye devam ediyoruz!
Bir çok internet sitesinde bu konu ile alakalı ”Şu bölümü bitirirseniz ve şu şartları taşırsanız pilot olabilirsiniz” tarzında basit ve detaysız açıklamalar bulunuyor. Şu ana kadar bu konu ile okuduğunuz tüm yazıları unutun.
Bu yazıyı okuduğunuzda tam olarak nasıl pilot olabileceğinizi anlamış olacaksınız.
Nasıl Pilot Olunur?
Pilot olabilmek adına bazı adımlardan geçmek gerekiyor. Pilot mesleği her ülkede prestijli meslekler arasında bulunmaktadır. Her isteyen birey pilot olamaz. Pilot olabilmek adına izlenilmesi gereken adımlar neler?
Pilot olabilmek için tek bir yol bulunmuyor. Ayrı ayrı yollar bulunmaktadır. Bunlar ise:
- Pilotaj bölümü (Üniversite Eğitimi)
- Askeriye
- Sivil havacılık okulları (Ücretli)
Yukarıda söz ettiğim 4 adet pilot olma yöntemini detaylı şekilde anlatalım.
1- Pilotaj Bölümü Okuyarak Pilot Olmak
Bana göre en kaliteli yöntemlerden birisidir. En çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Üniversitelerde verilmekte olan bu eğitimden sonra pilot olmak oldukça kolay.
Bu bölümü okuyabilmek adına Lise döneminden sonra yapılmakta olan sınavlarda sayısal alanda başarılı olmak gerekiyor.
Pilotaj Bölümü İçin Kaç Puan Almak Gerekiyor?
Bildiğiniz üzere bu sene sınav sisteminde bir değişme oldu. Önceden MF ile belirttiğimiz sayısal alandan bu bölüme öğrenci alımı yapılıyordu. Şimdi MF gibi tanımlar ortadan kalktı fakat yine bu bölüme girebilmek adına sayısal alanda başarılı olmak gerekiyor.
Ücretsiz şekilde devlet üniversitelerinde okumak için sayısalda ilk 15 bin içerisinde olmak şart. 15 bin de yeterli olmayabiliyor. İnternette araştırmalar yaparak üniversitelerin en son kaç puan ile, kontenjan açtıklarını öğrenebilirsiniz.
2- Askeriyeden Pilot Olmak
Askeriyeye bağlı birimlerde de pilotluk yapmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle bu alanda pilot olmak isteyenlerin neler yapması gerektiğinden de söz edeceğiz.
Askeri pilot olabilmek adına karşınızda iki yol olacaktır.
- Lise bittikten sonra Işıklar Askeri Hava Lisesi’ne kayıt olmak.
- Hava harp okuluna girmek.
A- Işıklar Askeri Hava Lisesine kayıt olmak
Işıklar Askeri Hava Lise’sine kayıt olarak eğitimi tamamladıktan sonra Askeri pilot olma şansınız olacaktır. Kız öğrenciler ise maalesef bu liseye girememektedir. Kız öğrencilerin direkt olarak Hava harp okuluna girmesi gerekiyor.
Işıklar Askeri Hava Lise’si başarıyla tamamlandıktan sonra Hava Harp Okuluna girmeye hak kazanırsınız. Bu liseyi bitirmeden Hava Harp Okullarına girmek adına liseden sonra yapılan sınavlarda ilk 10 bine girmek gerekiyor. Fakat liseyi bu okulda okursanız size ekstra puanlar ekleniyor ve bu okula girmeniz daha kolaylaşıyor.
B- Hava Harp Okuluna Girmek
Hava Harp Okulu’na girebilmek biraz sıkıntılı süreçtir. Çünkü bu okul her zaman öğrenci alımı yapmaz. Öğrenci alımı yapmak adına her zaman farklı kriterler arıyor olabiliyor.
Genelde ekim ayı içerisinde Üniversitelerin üçüncü ve dördüncü sınıflarında bulunan öğrencilerden alım yapmaktadır.
Genelde alım yapılan bölümler şu bölümler olmaktadır:
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Uçak Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Uçak ve Uzay Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Endüstri ve Sistem Mühendisliği
Not: Bu bölümlere DGS ile geçmemiş olmak ve derslerden en az 110 AKTS ile geçmiş olmak aranan şartlardandır.
Hava Harp Okulunun yayımladığı duyuruda:
- Nasıl başvurulacağı,
- Başvuru için aranan şartlar,
- Kimlerin başvurabileceği,
- Hangi tarihler arasında başvurulabileceği,
Belirtilmiştir. Bu duyuruya ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.
3- Sivil Havacılık Okullarından Pilot Olmak
Bir diğer yöntem ise Sivil Havacılık Okullarında eğitim almaktır. Özel kurumların verdiği bir eğitimdir. Ücretli eğitimlerdir. Bu eğitimleri aldıktan sonra da pilot olma imkanınız bulunmaktadır.
Duha Havacılık
Şirket pilot eğitimleri için nakit olarak 40 bin Euro istemektedir. Bu ücrete ekstra masraflar da ilerleyen zamanlarda çıkabiliyor. Diğer kurumlardan farkı ise İngiltere Bristol Uçuş Okulu ile ortak programları olmaktadır.
Duha Havacılığın şuanda resmi bir internet sitesi bulunmuyor. Eğer görüşmek isterseniz aşağıdaki iletişim bilgisini kullanabilirsiniz.
Telefon numarası : (0212) 660 45 96
Ayjet Anadolu Yıldızları
Pilot olmak isteyen adayların tercih ettiği bir diğer kurumdur. Eğitim ücreti ise 40 bin Euro + KDV şeklinde belirlenmiştir. Ayjet’in şuana kadar 863 öğrencisi pilot olarak bir yerlerde görev almış bulunmaktadır. Yüzde 88 işe mezunların işe girme oranı bulunmaktadır.
- Ayjet’in eğitim ücretlerini öğrenmek için buraya tıklayın.
- Ayjet’in başvuru şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Er-Ah Uçuş Okulu
Antalya, İstanbul ve Isparta’da eğitim yerleri bulunan bir kurumdur. Eğitim ücretleri diğer yerlere göre biraz daha pahalı gelebilir.
- Er-Ah eğitim ücretlerini öğrenmek için buraya tıklayın.
- Er-Ah başvuru şartlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
Pilot olabilmek adına bu yollar izlenmektedir. Fakat her isteyen pilot olamaz. Bu eğitimleri alsanız daha pilot olamama şansınız olacaktır. Pilotluk mesleği hakkında daha fazla bilgi toplayarak ne demek istediğimizi iyice anlayabilirsiniz.
Pilotluk mesleği hakkında bilinmesi gerekenleri tek tek anlatıyoruz!
Gerçekten Pilot Olmaya Hazır mıyız?
Herkes bir anlık düşünce ile pilot olmak ister. Peki gerçekten pilot olabileceğinize inanıyor musunuz? Binlerce kilometre yükseklikteki bir aracı kullanabileceğinize inanıyor musunuz? Aslında pilotluk ile ilgili tüm detayları öğrendikten sonra bir çok kişi tekrar ”Ben gerçekten pilot olabilir miyim” diye düşünüyor.
Pek çok kişi maaşlarının yüksek olması ve karizmatik meslek olarak gösterilmesinden dolayı bu mesleğe sahip olmak istiyor. Oysa bu işin çok zorlukları bulunuyor. Ne gibi derseniz:
- Stres,
- Aileye özlem,
- Sosyal hayata özlem,
- Fazla yorulmak,
Gibi pilotların şikayetçi olduğu durumlar olmaktadır.
Bunun yanı sıra yüzlerce kişinin can güvenliğinin size emanet olması ise, ayrı bir mesele ve güven konusudur.
Pilot Olma Şartları
Yukarıda söz ettiğim şeyleri karşılıyor olsanız dahi, pilot olabilmek adına bazı şartları taşıyor olmak gerekiyor. Öncelikle sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz gerekeceğini bilmeniz de fayda var.
Almanız gereken bazı eğitimler varken, karşılamanız gerekecek olan bazı kriterler olacak. Örneğin boy gibi. Tüm bunlardan tek tek söz edeceğiz.
1- Pilotluk Eğitimi
Pilot olabilmek adına uçağın nasıl kullanıldığını çok iyi derecede öğrenmeniz gerekiyor. Eğitimleri gerek özel kurumlardan gerekse devlete ait kurumlardan alabilirsiniz. Yukarıda bu eğitimler hakkında sizlere bilgiler verdik.
Eğitimleri almak da mesele değil. Mesele eğitimleri alırken kendinizi geliştirmektir. Eğitimleri başarılı şekilde tamamlamaktır. Eğitim esnasında gerekli olan tüm bilgileri doğru şekilde öğrenmeniz gerekiyor.
- Uçak nasıl kullanılır,
- Kötü hava şartlarında nasıl davranılır?,
Gibi detayları çok iyi bilmek gerekiyor. Bunların yanı sıra teknik bilgilerde eğitimler de verilecektir.
2- İyi Derecede İngilizce
En önemli kriterlerden birisi desek yeridir. İngilizce olmadan pilot olamazsınız desek doğru demiş oluruz. İngilizceyi de iyi derecede öğrenmek gerekiyor. Eğer İngilizce bilginiz yeterli derecede değilse pilot olma hayalleriniz suya düşebilir.
Eğitimlere girmeden önce İngilizce problemini çözmek gerekiyor. Eğitim ile birlikte de alınabilir fakat hem eğitim hem de İngilizce eğitimi sizleri biraz zorlayabilir. Tabi karar tamamen size kalmıştır.
3- Sağlıklı Birey Olmak
Sağlığı sadece beden sağlığı olarak düşünmeyin. Pilot olabilmek için ruhen de sağlıklı olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor. Bunun yanı sıra bedensel sağlık problemlerinizin de bulunmaması gerekiyor. Zaten sizden sağlık raporu istenilecek.
SHGM tarafından verilmekte olan birinci sınıf sağlık sertifikasını almanız gerekecek.
4- Eğitim Alabilmek İçin Para Şart
Eğitim alabilmek adına paranızın olması gerekmektedir. Devlet okullarında okuyacaksanız eğitim için bir ücret ödemeyeceksiniz. Devlet okullarında nasıl okuyabileceğinize dair bilgiler yukarıda vermiştik.
Puanların çok yüksek olması bir çok pilot olmak isteyen adayı geri püskürtüyor. İlk 10 bine giremem diyenlere geri tek bir yol kalıyor. O da ücretli şekilde eğitim almaktır. Ücretli eğitimlerin ise toplam eğitim ücretleri yaklaşık 50.000 EURO – 80.000 EURO arasında değişiklik gösteriyor. Ücretler hakkında bilgileri de özel eğitim veren kursları açıkladığımız kısımda söyledik.
5- Pilot Olmak İçin Aranan Şartları Karşılamak
Pilot olmak sadece eğitim almak ile de olmuyor. Bunun yanı sıra pilotluk mesleğinin genel şartları karşılayabilmek gerekiyor. Aşağıda sizlere vereceğimiz şartlar listesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sitesinden alınmıştır.
1) Öğrenci pilot lisansı için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır (SP):
İlk yalnız uçuşundan önce 17 yaşını tamamlamış olmak. Ancak entegre kurslara başlayacak adaylar için 16 yaşını tamamlamış olmak yeterlidir.
En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
SHGM tarafından veya SHGM’ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2 nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.
2) Hususi pilot lisansı almak için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır (PPL):
En az 18 yaşında olmak.
En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
SHGM tarafından veya SHGM’ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2’nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.
SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş eğitiminin tamamlanmasından sonra 6 ay içinde girilecek yetenek testinde başarılı olmak.
Gece uçuşu yetkisi isteniyorsa gerekli eğitimleri almış olmak.
Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.
3) Ticari pilot lisansı almak için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır (CPL):
En az 18 yaşında olmak.
En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.
SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş yetenek testinde başarılı olmak.
Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.
4) Hava yolu nakliye pilotu lisansı almak için müracaat edenlerde aşağıdaki şartlar aranır (ATPL):
En az 21 yaşında olmak,
En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,
SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak,
CPL(A) ve çok motor IR(A) sahibi olmak,
SHGM tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi eğitimini tamamlamak,
Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrolünde başarılı olmak,
Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak,
MCC kursu görmüş olmak.
5) Aletli uçuş yetkisi almak isteyen adaylarda aşağıdaki şartlar aranır (IR):
İlgili sınıfta geçerli sağlık sertifikasına sahip olmak.
SHGM tarafından onaylı bir programa uygun olarak, onaylı bir uçuş eğitim organizasyonunda teorik bilgi ve aletli uçuş eğitimi almak.
Aletli uçuş eğitimi; hususi pilot veya ticari pilot lisansına sahip bir pilot tarafından SHGM tarafından onaylı bir uçuş eğitim organizasyonunda alınabileceği gibi, sıfırdan başlayan ve devamlılık isteyen entegre bir kurs takip edilerek ticari pilot sertifikası ile birlikte de alınabilir.
Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrolünde başarılı olmak.
IR(A) için müracaat sahibi, gece yetkisini içeren PPL(A) ya da CPL(A) sahibi ve sorumlu pilot olarak uçulmuş 50 saat seyrüsefer uçuşu tecrübesine sahip olmalıdır. IR(A) için helikopter seyrüsefer tecrübeleri de kredilendirilir. Bunun için en az 10 saati uçakta olmak kaydıyla helikopter seyrüsefer uçuşunun 40 saati kredilendirilir.
Pilot Maaşları Ne Kadar?
Çalışacağınız yere ve tecrübe yılınıza göre alacağınız ücretlerde değişmeler olacaktır. Ayrıca yüz binlerce TL ödedikten sonra yüzde yüz iş bulma imkanınız olacak diye de bir şey yok. Bu tamamen sizin kendinizi geliştirmeniz ve girişimci olmanız ile alakalı bir durumdur.
Sizleri belkide bu mesleğe yönelten ve genelde insanların dilinde dolaşan ”pilotlar 20 bin, 50 bin TL alıyor” düşüncesi olabilir. Tabi bu ücretleri alan pilotlar bulunuyor fakat bunlar en köklü firmalarda ve yıllardan beri bu işin içerisinde olan pilotlardır. Hemen bu mesleğe başlayıp ilk aydan 50 bin TL maaş alacağınızı düşünmeyin.
- Göreve yeni başlayan pilot maaşı: En az 80 bin TL,
- Tecrübeli pilot maaşı: En az 120 bin TL,
Maaşa etki eden faktörler neler?
- Çalıştığınız firma,
- Edindiğiniz tecrübe,
- Uçuş sayınız,
- Bilgi dereceniz,
Pilot Olmanın Avantajları Neler?
- Pilotlar ayda 8 günden fazla çalışamaz.
- Karizmatik meslek olarak adlandırılan mesleğe sahip olmuş olursunuz.
- Maaşlar oldukça yüksektir ve emeklilik maaşları da yüksek olmaktadır.
- Seyahat edeceğiniz zaman özel indirimler kazanırsınız.
- Pilotlar için oteller ve araç kiralama hizmetlerinde de indirimler yapılır.
- Uçağın içerisinde en yüksek yetkiye sahip olan kişi siz olursunuz.
Pilot Olmanın Dezavantajları Neler?
- Pilotun ay içerisinde ne kadar çalışacağı çalıştığı şirkete ve ne kadar zamandır bu şirkette çalıştığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bir pilota en fazla verilebilecek uçuş sayısı ayda 14 defadır. 14 gün tamamen sosyal hayatınızdan ve ailenizden uzak kalabilirsiniz.
- Yılda iki defa uçuş testi olmaktadır. Bunun yanı sıra zaman zaman eğitimler olmaktadır ve bu eğitimlere katılmak zorunludur.
- Kaptan pilotlar 6 ayda bir fiziksel sınava girmektedirler. Bedensel sağlığınızda herhangi bir problem olup olmadığı araştırılır.
- Uçaktaki insanların can güvenliği size emanettir. Bu duygunun her zaman farkında olmanız gerekmektedir.
Gerçek Bir Başarı Hikayesi
Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın