Nasıl oyuncu olunur diye araştırmalar yapıyorsanız sizlere bu konu hakkında tüm detayları anlatacağız. Ben, üniversitede Televizyon ve Sinema bölümü okuyan birisi olarak bu konuların içerisinde yer alan birisiyim. Bu nedenle sizlere en doğru bilgileri aktaracağım.
İnternette ”Oyuncu nasıl olunur?” araştırma yaptığınızda karşınıza hep ajansların sayfaları gelecektir. Ajanslar üzerinden oyuncu olmak çok zor bir durum. İnternette karşınıza çıkan ajansların bir çoğu genelde figüran olarak işçi alırlar insanların hayalleri ile oynarlar.
Öncesinde sizlere ajanslar hakkında neden böyle bir yorumda bulunduğumdan söz etmek istiyorum.
Ajanslardan Neden Oyuncu Olunmaz?
Her ajans için bu söyleyeceklerim geçerli değil. Bazı çok büyük ajanslar bulunuyor ve onlar gerçekten bu işi oldukça iyi yapıyorlar. Bu yazımda isim vermek istemiyorum bu neden bir ajans öneremem. Akademi ile veya menajer ile çalışarak oyuncu olmak çok daha mantıklı bir fikir olacaktır. Bu konuyu aşağılarda detaylı anlatacağım.
Şimdi gelelim ajans işlerinin nasıl yürüdüğüne. Ajanslar internet sitelerinden online başvuru alırlar. Emin olun ki her başvurana geri bildirim olarak ”Başvurunuz onaylandı en yakın zamanda sizleri ofisimize bekleriz.” diye mesaj atıyorlar. Ajanslara başvuru yaparken insanlar bir hevesle fotoğraflarını göndererek beni beğenecekler mi diye bekliyorlar. Emin olun ki fotoğraflarınıza bakmıyorlar bile. Başvuru yapan herkesi bünyelerine katmak istiyorlar. Ajansta ne kadar fazla üye olursa onlar için o kadar para demektir. Bu nedenle sayılarını artırmak için her şeyi yaparlar.
Başvuru yapan kişi heyecanla ofise gider ve genelde kayıt olmak için onlardan bir miktar ücret istenir. Ücret isteyen ajanslardan tamamen uzak durun. Normal bir ajans kimseden kayıt ücreti falan istemez. Kayıt ücreti istemeyenlerin iyi olduğunu da söylemiyorum burada. Kayıt parası istemeseler bile bir çoğu insanların hayalleri ile oynarlar. İnsanlar oralara kayıt olurken oyuncu olacağını sanırlar aslında öyle bir şey yok.
Ajanslar dizilere veya filmlere yardımcı oyuncu desteği sağlar. Örneğin bir dizide kalabalık bir ortamda sahne çekilecektir ajanstan gelen kişiler arkadaki kalabalığı oluştururlar. İnsanlar bir ümitle oyuncular ile tanışacağını ve onlar ile sözlü rollere gireceğini sanırlar, öyle bir şey olmaz. Sabah saat 7 gibi sizi bir yerden alırlar gidersiniz ve akşam saat 8 gibi geri bırakılırsınız. Bir gün için 500, 750 TL gibi bir ücret alırsınız. Bu ücreti bile hemen vermeyebilirler 1 hafta sonrayı bulabilir. Ajanslara bu tarz iş düştüğüne kendilerine kayıt olanlara mesaj atarak gelmek isteyip istemediklerini sorarlar. Günlük iş olarak düşünecekseniz yapılabilir bir iştir. Fakat oyuncu olmak gibi bir hayaliniz varsa ajanslardan uzak durmalısınız. 10 yıl ajansa gitseniz de bir yere gelemezsiniz. Tüm ajanslar böyle değil fakat 10 ajanstan 8’i bu şekildedir.
Bu tarz işler ile para kazananlara ve oyunculuk yapanlara ”Figüran” denmektedir. Eğer ben sadece figüranlık yaparak para kazanmak istiyorum diyorsanız ”Figüranlık İşi Yaparak Para Kazanmak” adlı yazımıza bakabilirsiniz.
Nasıl Oyuncu Olunur? Oyuncu Olmanın Yolları Neler?
Oyunculuğa nasıl adım atılır diye merak edenlere gerçekten bu işlerin nasıl döndüğünü bilen bir kişi olarak en doğru bilgileri aktaracağım. Öncelikle şu tarz soruları çok fazla alıyorum ”Oyuncu olmak için okul okumak şart mı?” diye. Okul okumak şart değil, fakat okunursa daha iyi olunabilir. Şu an sektörde gördüğünüz bir çok oyuncu üniversitede tiyatro bölümü okumamış kişilerdir. Bu yüzden hangi okuldan mezun olursanız olun veya hiçbir okuldan mezun olmamış olun yine oyuncu olabilirsiniz.
Oyuncu olmak için izlenmesi gereken adımları sırasıyla anlatmaya başlıyorum:
1- Oyuncu yeteneğimizin olup olmadığının farkına varmak
Her insan oyuncu olamaz. Bir insan ne kadar güzel veya yakışıklı olursa olsun eğer ufaktan da olsa oyunculuk yeteneği bulunmuyorsa oyuncu olamaz. Hiçbir yönetmen sırf çok güzel veya çok yakışıklı diye onu istemez. Bu nedenle gerçekten bu işi yapıp yapamayacağımızı tespit etmeliyiz. Ayrıca başlangıç olarak çok iyi bir oyunculuk sergilemeniz gerekmiyor. Yani bu durumu test etmek için televizyonda gördüğünüz oyuncular kadar iyi oyunculuğu ilk başta yapmak mümkün değil. Fakat ufaktan da olsa bir yeteneğinizin olup olmadığını tespit etmelisiniz. Eğer bu konuda hiç yeteneğiniz yoksa ne kadar eğitim alırsanız alın, ne kadar güzel veya yakışıklı olursanız olun maalesef bu iş olmaz.
2- Oyunculuk eğitimi almak ve çevre edinmek
Oyunculuk eğitimi almadan bu iş olmaz. Tek bir oyunculuk eğitimi ile de bu iş tamamdır demek olmaz. 20 yıldır oyuncu olan insanlar bile hala oyunculuk eğitimleri alıyorlar. Bir oyuncu kendisini sürekli geliştirmelidir. Bu nedenle oyunculuk süreci boyunca eğitime açık kişilerdir oyuncular.
Oyunculuk eğitimini bilinen yerlerde almak gerekiyor. Günümüzde her ajans ve bir çok bireysel kişi eğitim veriyor. Bilinen ve sektörde adı var olan kişilerden eğitimler alınmalıdır. Eğitim alırken de çevre edinmek gerekiyor. Yeni insanlarla tanışmaya açık olmalısınız. Eğitim aldığınız kişinin bu sektörde çevresi var ise onun peşini bırakmamalı ve çevresindeki insanlarla bile tanışmaya çalışmalısınız.
Oyuncu olmak gibi bir planınız varsa bu işi İstanbul dışında başka bir şehirde gerçekleştirmek imkansız denilebilecek kadar zor bir durumdur. Ankara’da bile eğitimler alsanız falan yine de çok zor bir durumdur. Bu işlerin döndüğü tek bir şehir vardır o da İstanbul’dur.
Oyuncu olmak için herhangi bir şey okumanız gerekmediğinden söz etmiştik. Fakat yine de okunabilecek bir bölüm bulunuyor; Tiyatro Bölümü. Üniversitelerde bulunan hem puan ile hem de özel yetenek sınavı ile öğrenci seçilen bir bölümdür. Günümüzde bulunan oyuncuların %95’i bu bölümden mezun olmayan kişilerdir. O yüzden rahat olabilirsiniz yani okumak zorunda değilsiniz. Ayrıca televizyon oyunculuğu ve tiyatro oyunculuğu başka şeyler olduğu için televizyon önünde tiyatro oyunculuğunu yönetmenler pek tercih etmezler.
Oyunculuk eğitimi alırken derslere iyi odaklanmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Eğitim süreci boyunca kendinize bir çok kısa kesitler halinde videolar çekmelisiniz. Bu çekimlere bu iş içerisinde ”Audition çekimi” denmektedir.
Audition, oyuncu adayının deneme çekimleridir. Bir yönetmenin veya oyuncu seçen kişinin izleyip, oyuncu adayı hakkında bilgi sahibi olabileceği kısa kesitlerdir. Oyunculuk eğitimi içerisinde bu tabirler sizlere öğretilecektir.
3- Oyuncu adayının kendini pazarlaması (Menajer veya Akademi Anlaşması)
Yukarıda ”Pazarlama” kelimesini geçirdiğimde okuyucu bunu kötü bir şey olarak görebiliyor. Bu kötü bir şey değildir. Sizin kendinizi bu alanda pazarlamanız gerekiyor. Kendinizi tanıtmalı ve ispat etmelisiniz.
Oyunculuk eğitimi aldıktan sonra artık kendinize bir menajer veya akademi bulmanız gerekiyor. Menajerlere ulaşmak biraz zor durum. Çok büyük oyuncuların menajerlerine ulaşmak imkansızken, daha az bilinen oyuncuların menajerlerine mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Çok bilinir olmayan menajerlere İnstagram’dan bile ulaşabilirsiniz. Yukarıda söz ettiğim audition çekimlerinizi onlara göndermelisiniz. Eğer beğenirse sizleri oyuncu kadrosuna dahil etmek isteyecektir.
Menajer, sanatçıyı bir marka olarak ele alır. Sanatçının piyasadaki konumunu belirler ve tanıtım sürecini hassasiyetle yönetir. Sanatçının kişisel ihtiyaçlarının karşılanmasına da destek verir. Sanatçıya yeni bir iş bulunması yönünde yönetmeler ile görüşür ve onun tanıtımını yapar.
3 adımda sizlere nasıl oyuncu olabileceğinizden söz ettim. Şimdi çok merak edilen bazı konular hakkında bilgilendirmeler yapmak istiyorum.
Oyuncu Nasıl Seçilir?
Oyunculuk eğitimlerinizi tamamladınız ve bir menajer veya akademi ile anlaştığınız zaman artık oyuncu olmaya hazırsınız demektir. Size işin nasıl döndüğünü özet şekilde anlatayım. Bir yönetmen bir dizi veya film çekeceği zaman ana rolleri için menajerlerle iletişime geçer. ”Elimde şöyle bir karakter var, buna uygun oyuncun var mı?” diye söyler ve menajer de elindeki oyunculardan bu karaktere uygun karakter olup olmadığına bakar. Elinde uygun karakter varsa yönetmene sunar.
Yönetmen o karakter için tek bir oyuncu adayı istemez başka menajerlerle de iletişime geçer ve 5, 10 sayıda oyuncu adayını o rol için görmek ister. Ardından o karaktere dair ufak bir oyun sahnesi hazırlanır. Menajerler tarafından yönetmene önerilen o 10 kişi yönetmenin belirlediği ufak rolü kamera karşısında sergiler. Yönetmen o 10 kişinin sergilemiş olduğu sahneyi inceler ve o role en uygun gördüğü kişiyi seçer. Oyuncu seçimi özet şekilde böyle gerçekleşir.
Oyunculuk Sektöründe Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Bu sektöre yeni girmeyi düşünen bir çok insanın aklına bazı sorular takılıyor. Bu sorulara açıklık getirmek adına bir kaç sorunuzu ele alacağım.
Tiyatro oyuncusu nasıl olunur?
Tiyatro oyuncusu olmak için üniversitelerin tiyatro bölümlerinde okunabilir. Eğer üniversite okumak istemiyorsanız oyunculuk eğitimi gibi tiyatro eğitimleri de verilmektedir. Tiyatro oyunculuktan daha zor bir şeydir ve mutlak yetenek isteyen bir daldır.
Ajanstan oyuncu olunur mu?
Yukarıda da aslında bu konu hakkında düşüncelerimi söyledim. Ajanstan oyuncu olmak oldukça zor bir durumdur. Ajansların bir çoğu genel olarak bünyesinde bulunan üyeleri kullanırlar ve gelişmelerine engel olurlar.
Küçük yaşta oyuncu olmak için ne yapmalıyım?
Küçük yaşta olsanız da eğitimler alabilirsiniz. Bu işlere küçük yaşta girmek oldukça mantıklıdır çünkü ileri yaşlara geldiğinizde büyük bir tecrübeye sahip olacaksınız ve işe yeni giren kişilerden bir farkınız olacaktır. Küçük yaşlarda da eğitimler verilmektedir bu eğitimleri araştırmalısınız.
Neden oyuncu olmak istiyorsun sorusuna cevap nasıl verilir?
Oyunculuk eğitimi veren kişiler veya oyuncu seçimi yapan kişiler oyuncu adayına bu soruyu sorabiliyor. Onun bu konu hakkında düşüncelerini merak ettikleri için böyle bir soru yöneltiyorlar. Bu soruya korkmadan gerçekten düşündüğünüz şeyleri söyleyebilirsiniz. Biri size bu soruyu sorduğunda ”İnsanlar tarafından beğenilmek ve ekran karşısında olmak istiyorum” dediğinizde kimse sizi yargılamaz. Rahatlıkla gerçekten neden oyuncu olmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
14 yaşında nasıl oyuncu olunur?
Nedense 14 yaşında olan arkadaşlarımız oyunculuğa çok merak sardılar. Genel olarak araştırmalar yaptığımda hep 14 yaşına dair soruların geldiğini görüyorum. Bu işin yaşı falan yoktur. ister 14 olun ister 74. Yapılması gereken iş bellidir. Eğitim alınmalı ve sizi yönetmenlere gösterecek olan menajerler ile veya akademi ile anlaşma sağlamanızdır.
Oyuncu ücretleri ne kadar? Oyuncu maaşları nedir? Oyuncular ne kadar kazanıyor?
Genel olarak en çok merak edilen soruların başında gelmektedir bu soru. Her oyuncunun kazandığı ücret değişiklik göstermektedir. Sektöre yeni girecek olan kişiler düşük ücretle işe başlarlar. Sinema ve dizi sektöründe ücretler haftalık verilir ve haftalık anlaşma sağlanır.
Önemli: Oyunculuk hakkında aklıma gelen şeyleri sizlere anlatmış bulunuyorum. Aklınıza takılan veya merak ettiğiniz konuyla alakalı başka şeyler varsa yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz, biz de cevaplarız.
Keşfetmeye Devam Edin