Market Açmak | Market Nasıl Açılır?

Market açmak gibi bir düşünceniz varsa bilmeniz gereken şeyler de var. Öncesinde büyük bir sorumluluğa adım attığınızı bilmelisiniz. Fakat bunun karşılığını da alacaksınız. Bu işte ilerlemeniz mümkün olacak, sabit bir gelir değil eğer işinizi iyi yaparsanız sürekli artan bir gelire sahip olacaksınız.

Her işe başlamadan önce bu iş için detaylı bir plan oluşturmanız gerekiyor. Yeni bir iş kurmak emek gerektiren bir durum. Eğer en başında her şeyi düşünerek yaparsanız ileride çekeceğiniz sıkıntılar daha az olur. Fakat başında çok düşünmeden adımlar atarsanız, ileride beklemediğiniz durumlarla karşılaşırsınız. Bu da sizlerin hevesinizi kırabilir ayriyeten mali açıdan büyük sıkıntılara sokabilir.

Market Nasıl Açılır? Ne Yapmalıyız?

2 türlü farklı market açma imkanınız olacak.

  • Kişisel olarak açmak (Kendi isminizi kullanarak): Bir firmaya bağlı olmadan, kendi isminiz ile bu sektöre giriş yapabilirsiniz. Bu durumda harcanacak olan maliyet daha düşük olacaktır. Kendi adınızı ilerletebilir ileride başkalarına isim hakkı vererek de ekstra ücret kazanabilirsiniz.
  • Bayilik alarak market açmak: Bir diğer yöntem ise bir firmanın isim hakkını alarak o firma adı altında market açmak. Bu şekilde firmaya bir bedel ödersiniz. Aylık kazancınızın belirli miktarını aldığınız isme ödersiniz. Fakat o isim sayesinde işe sıfırdan değil, ileri adımlardan başlamış olacaksınız. Kendi adınızla başlasanız isminizi tanıtmanız vs bunlar sıkıntılı süreç olabiliyor.

Buna karar vermek tamamen size kalıyor. Bayilik almanın artı ve eksi yönlerini detaylı şekilde anlattığımız makalemiz bulunuyor. Okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    1. Adım

Yukarıda söz ettiğim duruma karar verdiyseniz artık yapmanız gereken ise nereye açacağınızı kararlaştırmak. Bunun için güzel bir yer seçimi yapmalısınız. Marketin konumu çok önemli. İnsanların geçtiği bir yer ve etrafınızda yerleşim alanlarının olduğu bir yer olmalı. Sırf ucuz diye kuytu köşelerden yer tutarsanız işe yaramaz. Belki aylık az kira verirsiniz fakat geliriniz de düşer.

Rakiplerinizi kontrol edin. Güzel bir yer bulabilirsiniz hatta çok işlek bir cadde de olabilir ama etrafınızda büyük marketler varsa işinizin zor olacağını bilmelisiniz. Etraftaki büyük marketleri araştırın. Açmayı düşündüğünüz yerin incelemelerini detaylı şekilde yapın. Arabalı müşteriler geldiğinde arabalarını park edebilecekleri yerler var mı bakın.

Dükkanın büyüklüğünü ve depo alanın olup olmadığına bakın. Ayriyeten etraftaki insanların gelir durumlarını tespit edin. Daha yüksek gelirli insanların oturduğu yerleri tercih etmeye çalışın. Evinize yakın olmasına özen gösterin. Sabahları erken gitmeniz bazı zamanlar geç gelmeniz gerekecek. Bu durumda yakın olmanızın büyük faydalarını göreceksiniz.

Güvenlik imkanlarına göz atın. Çevresinin temiz olup olmaması önemli bir durum. Çok fazla görüyorsunuz dükkan kundaklama gibi olayları. Bu duruma düşmemek adına güzel bir yer olmalı.

Ulaşım imkanlarını göz önünde bulundurun. Eğer evinize biraz uzaksa, dükkanı tutmadan nasıl gideceğinizi hesaplayın ki sonradan sıkıntı çekmeyin.

Mutlaka okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

    2. Adım

Ne tür ürünler satacağınıza karar verin. Marketiniz aşırı büyük değilse her türlü ürünü bulundurmanız mümkün olmayacak. Şuan da en büyük marketlerde bile her şey bulunmuyor. Ufak bir alan tercihi yapmanız gerekecek.

Hangi gıda distribütörüyle çalışacağınıza karar verin. Bunu iyi araştırmanız gerekiyor. Kaliteli yerleri araştırın. Ürün alışverişinizde sıkıntı olmaması adına bu duruma dikkat etmelisiniz. Güzel bir yer ile iş anlaşması yapmalısınız ki sonrasında sıkıntılara düşmeyin.

Eğer marketiniz çok büyük olmayacaksa bir distribütör yetebilir. Fakat marketiniz biraz büyük olacak ve farklı alanlarda da satış yapacaksanız tek bir distribütör yetmeyebilir. Bu durumda farklı alanlarda satış yapan 2 ayrı distribütör ile anlaşmanız mantıklı olacaktır. Şuanda gördüğünüz büyük marketler bir değil birden çok fazla şirketle çalışıyor.

    3. Adım

Gönül rahatlığı ile güvenebileceğiniz çalışma arkadaşları toplayın. Eğer sadece iş başında siz duracaksanız sorun yok. Fakat bir kişi bile çalıştıracaksanız o kişiyi iyi tanıyıp işe almalısınız. Sizinle birlikte çalışacak kişinin çok büyük önemi var. Eğer önceden tanıdığınız biri ise daha iyi olacaktır.

Marketlerin en büyük reklamlarını sattığı ürünler ve bu ürünler ile orantılı olan fiyatlardır. Bunlardan sonra ise o markette çalışan elemanların müşteri ile ilgisi geliyor. Güler yüzlü ve müşteriler ile ilgilenen çalışanlarda marketin reklamını yapıyorlar. Bu nedenle büyük firmalar çalışanlarının samimi ve güler yüzlü olmalarına çok dikkat ediyor.

Kendiniz bir düşünü bir yere giriyorsunuz eğer orada çalışan sizinle ilgilenirse mutlu oluyorsunuz ve bu yeri başka arkadaşlarınıza da tavsiye ediyorsunuz. İşte bu durumda aynı böyle bir durum. Sizin iş yerinizde çalışacak elemanlarda sizin reklamınızı yapacak.

Yukarıda söz ettiğim 3 adımı yaptıktan sonra artık aklınızda iş ile ilgili tüm fikirler oturduktan sonra bir iş planı hazırlamalısınız.

Mutlaka okuyun: İş Planı Nasıl Hazırlanır?

    4. Adım

Toptancı seçiminizi dikkatli yapın. Burada da güvenebileceğiniz ve sonrasında sıkıntı yaşamayacağınız bir toptancı seçmeniz gerekiyor. Hangi toptancı ile anlaşırsanız anlaşın, en başında sözleşme imzalayın. Nakliye konusu olsun fiyat konusu olsun aklınıza ne takılıyorsa başta konuştuğunuz şeyleri sözleşme yapın.

    5. Adım

Sosyal ağlar kurarak marketin tanıtımlarını yapın. Gerçek hayatta sadece marketin önünden geçen insanlar bu marketin varlığından haberdar olacakken, İnternet ortamında binlerce insan varlığınızdan haberdar olabilir.

İlerleyen zamanlarda İnternet’ten sipariş gibi pratik yollara yönelin. Satışlarınızda artışların olacağını göreceksiniz. İnternet sayesinde biraz daha fazla para kazanmaya başlayacaksınız.

    6. Adım

Market açılışı düzenleyin. Bu da bir nevi reklam türüdür. Açılış yaptığınızda etrafınızda ilgi görürsünüz. İnsanlar neler oluyor diye merak ediyor. Tanıdıklarınızı çağırın, kalabalık oluşturmaya çalışın. Kalabalık oluşursa etraftaki insanlarda merak ederek markete gelecek.

    7. Adım

Broşür dağıtın. Bu da bir reklam yöntemi ama yıllardır işe yarayan ve her yeni dükkanın yaptığı bir yöntemdir. Broşürleri ister siz dağıtabilirsiniz ister ufak bir ücret ile çocuklara bile yaptırabilirsiniz. Broşürler yerde bile dolaşsa illa birilerinin gözüne çarpacaktır. İsminizden bile haberdar olsalar sizler için yeterli olacaktır.

Broşürde mutlaka adresiniz ve iletişim bilgileriniz bulunsun. Ayriyeten indirim yaptığınız ürünlerinde ufak tanıtımlarının olmasında fayda olacaktır.

Ufak Tüyolar

Her zaman güler yüzlü olmalısınız. İnsanlara bu işten emin olduğunuzun havasını yansıtmalısınız. Etrafta endişeli şekilde gezmeyin bu müşterilere olumsuz bir hava katar. Ufak bir çocuk bile gelse onunla ilgilenin ve güler yüzlü davranın.

Bozulmuş ürünleri satmayın. Her zaman dükkanınızı kontrol edin, tarihi geçmiş ürünlerin olup olmadığına bakın. Tarihi geçmiş olan ürünler varsa aldığınız yere belirtin. Eğer sizden tarihi geçmiş ürün alan müşteri olur ve geri getirirse onu alıp yenisini mutlaka verin.

Market Açmak İçin Ne Gerekli?

  • Market açacağınız bir dükkanınız olmalı,
  • Klima, depo odası, buzdolabı, ve derin dondurucu gibi eşyalar olmalı,
  • Lavabo olursa güzel olur,
  • Satabileceğiniz ürünler alınmış olmalı,
  • Çalışma izninize dair bir belge,
  • İşyeri yerleşim krokisi,
  • Kasa işlemleri adına bir masa,

Market Açma Maliyeti Ne Kadar?

Her işin maliyetinin değiştiği gibi bu işinde belirli bir maliyeti yok. Bu tamamen size bağlı bir olay. Açacağınız yer, dükkanın büyüklüğü, ürün çeşitliliği ve çalışan eleman sayısı gibi bir çok etken, maliyetlerde değişmeye neden oluyor. Bu nedenle yorum kısmına açmayı planladığınız dükkan hakkında bilgi verirseniz birlikte ufak bir tahminde bulunabiliriz.

Market Açmak İçin Gerekli Evraklar Neler?

  • Tapu fotokopisi,
  • 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi,
  • Vergi levhası fotokopisi,
  • Dükkan kiralıksa kira mukavelesi noter tasdikli sureti,
  • Yapı kullanma izin kağıdı,
  • Esnaf odası veya ticaret odası kaydı fotokopisi,
  • Sigorta veya bağ-kur belgesi,
  • Açacağınız yere önceden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verildiyse belediyeye geri verilmeli,
  • İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu,
  • Savcılıktan sabıka kaydı,
  • Emniyete kimlik bildiriminde bulunmalı ve kimlik bildirimi fotokopisi,

Yinede bildirmek isteriz ki bahsettiğimiz şartlar her belediyeye göre değişebiliyor. Bu nedenle siz hangi bölgede açacaksanız, oranın belediyesine gidip daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8295

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haberleri