Dondurma dükkanı açmak gibi bir fikriniz bulunuyorsa, sizlere yol gösterecek fikirlere yazımızda ulaşabileceksiniz. Girişimcilerin yeni fikirlerinden birisi olan dondurma dükkanı açma fikri, gittikçe girişimcilerin arasında yaygınlaşmaya başladı. Dondurma dükkanı nasıl açılır diye merak edenlere, adım adım izlemeleri gereken yollardan söz edeceğiz.
Dondurmanın tarihi çok fazla eskilere gitmiyor. 1900’lü yılların başından itibaren dondurma icat edilmiştir. İlk üretimi İtalo Marchiony tarafından olmuştur. Ardından bu adam bu işi ticarete dökmüş ve para kazanmaya başlamıştır. O yıldan bu yıla, bir çok insan bu iş sayesinde para kazanmış ve kazanmaya da devam etmektedir.
Dondurma dükkanı açmanın iki ayrı yolu olmaktadır. Sizlere bu yollardan söz edeceğiz.
1- Seyyar Dondurma Dükkanı Oluşturmak
Eğer yaşadığınız yerde kalabalık ortamların adresi sürekli olarak değişiyorsa veya mevsimlik olarak bazı bölgeler daha çok kalabalık oluyorsa bu iş türünü tavsiye ederiz. Eğer 2. dükkan açma tarzını yani sabit bir dükkanda satış yapmayı tercih edecek olsanız dahi, yaşadığınız yer seyyar dondurmacılık yapmaya mümkün ise, mutlaka belirli zamanlarda seyyar olarak da bu işi yapın.
Turistlik bölgelerde yazın seyyar satıcıların çok iyi iş yaptıkları biliniyor. Dükkanı sabit olan yerler o sıralarda kazancını sadece dükkanın önünden geçen insanlardan elde ediyorken, seyyar satıcılar insanların kalabalık olduğu ortamları gezebiliyor. Bu sayede, dükkanı sabit olanlara oranla o dönemde daha çok gelir imkanı oluşturmuş oluyor.
Seyyar Satıcılık Yapmanın Avantajları Neler?
Seyyar satıcılığın sizde iyi bir gelir bırakması için yaşadığınız yerin bu sisteme uygun olması gerekiyor. Örneğin İzmir, Antalya veya Muğla tarzı yerlerde yaşıyorsanız, gün içerisinde sahil kesimlerde ve akşam saatlerinde en çok gezilen sokaklarda iyi satışlar elde edebilirsiniz.
Kalabalık neredeyse işinizi oraya taşıma imkanınız oluyor. Bu yüzden bu sistemi öneriyoruz. Bunun yanı sıra maliyeti dükkan açmalı dondurma satma sistemine göre çok daha düşük olacaktır.
Seyyar Satıcılık Yapabilmek İçin Neler Gerekli?
Seyyar şekilde satıcılık yapabilmek için belediyenin vermiş olduğu izin kriterlerini araştırmanız gerekiyor. Bulunduğunuz bölgede seyyar şekilde dondurma satışına izin verilip verilmediğini en iyi şekilde belediyenizden öğrenebilirsiniz.
Bunun yanı sıra alacağınız ufak dondurma arabası ile satışları gerçekleştirebilirsiniz. Dondurmaların yanında yaz aylarında başka şeyler satarak da gelirinize katkıda bulunabilirsiniz.
Seyyar Satıcılıkta Püf Noktalar
# Dondurma aracınız güzel olsun,
# Dondurmalarınız kaliteli olsun,
# Dondurma çeşitleriniz fazla olsun,
# Kişisel temizliğe ve aracın temizliğine önem gösterin,
# Fiyatların olduğu bir kağıdı aracınıza yapıştırın,
# Dondurmanın yanında mendil tarzı şeyleri de verin,
# Kalabalık ortamları araştırın,
# Kalabalık ortamlarda, satış yaptığınıza dair sesli bilgilendirmeler yapın,
# Fiyat listeniz de ve aracınızda İngilizce bilgilendirmeler de olsun,
2- Sabit Dondurma Dükkanı Açmak
Maliyeti biraz daha yüksek olan fakat garanti işlerden birisidir. Garanti olması için açacağınız yerin çok büyük önemi olacaktır. 1. adım olarak söz ettiğim sistem senenin her yılında yapılabilecek bir iş değil. Mevsimlik olarak iyi gelir bıraksa da, diğer aylarda pek iş getirmez. Bu nedenle aslında en iyi fikir bu iki işi de aynı anda yapmak olacaktır. Dondurma dükkanını sabit bir yere açıp, hem de seyyar şekilde satış yapmak geliri mutlaka arttıracaktır.
Dükkanı açmak adına ve başarılı olmak adına bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.
Dondurma Dükkanı Yer Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Başarılı olmanızı direkt olarak etkileyecek faktör ile, izlemeniz gereken adımları anlatmaya başlıyoruz. 1. adımda da söz ettiğim gibi bu işte başarılı olmanın en büyük etkeni; kalabalık olan yerde dükkanı açmaktır. Kalabalık olmayan yerde dükkan açmanın pek bir anlamı olmayacaktır.
Bunun yanı sıra müşteri profilinizin alım sürecindeki psikolojisini tespit edip, ona göre bir yer seçimi yapmak gerekiyor. Örneğin bir şehirde birden çok kalabalık yer olabiliyor. Peki biz nereyi tercih edeceğiz? Şöyle düşünmek gerekiyor; dondurma daha çok nerede tüketilmek istenilir? Örneğin alışveriş yapılan yerler de çok kalabalık olabilir, sahil kesimlerinde yürüyüş yapılan yerler de çok kalabalık olabilir. Hangisinde daha çok dondurma tüketilir? Tabi ki sahilde, yürüyen insanlar daha çok dondurma tüketmeye meyilli olacaktır. Bu tarz ince düşünüşler, başarıya ulaşmanızı kolaylaştırır.
Mutlaka Okuyun: İşyeri İçin En İyi Yer Seçimi Nasıl Yapılır?
Dükkanınızı Açmadan Önce İş Planı Hazırlayın
İş planı, işin kurulum sürecinde girişimciye büyük destek sağlayan bir plandır. Bu plan içerisinde, girişimcinin iş kurma sürecinde hangi adımları izlemesi gerektiği, daha önceden belirlenir ve girişimci bu adımlara göre hareket eder, ileride neler ile karşılaşacağını daha önceden görme imkanı bulur. İş planı bu yüzden çok önemlidir.
İş planında neler olur?
- Girişimcinin adı soyadı ve ona dair bilgiler,
- Dükkanın adı, kurulma yılı ve dükkanın amacı,
- Dükkanın kuruluşunda izlenilecek olan adımlar,
- Dükkan için harcanılacak para ve nerelere harcanılacak olduğu,
- Maddi destek nerelerden sağlanacak,
- Kaç personel çalışacak ve ne kadar maaş verilecek,
- Aylık ortalama gelir beklentisi ne kadar,
- Aylık ortalama gider beklentisi ne kadar,
İş planı hazırlamak biraz detaylı bir konudur. Bunu çok detaylı anlattığımız ”İş Planı Nasıl Hazırlanır?” adlı makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Dondurma Nasıl Yapılır?
Süt tozu eklenmiş süt, şeker, krema ve tereyağ sizlere gerekecek olan malzemelerdir. Bu malzemeler pişirilir ve en sonunda bu karışımdaki yağ emülsiyon yapsın diye karıştırılır. Dondurmanın daha tatlı olması ve içerisinde bakteri oluşmasın diye 60-90°C’de bir süre pişirilir. Ardından oluşturmak istediğinizi iki karışımı pastörizasyon makinesindeki karışımlara eklersiniz.
Tabi bu durum bu kadar basit de olmuyor ama dondurma yapmayı öğrendikten sonra artık çok basit bir işlem gibi gelecektir size. Bu nedenle çok da gözünüzün korkmasına gerek yok.
Dondurma Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler
- 2 adet vesikalık fotoğrafınız,
- Tapu fotokopisi,
- Vergi levhası fotokopisi,
- Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi,
- Dükkan kiralıksa, kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti,
- Esnaf Odası veya Ticaret Odası kayıt fotokopisi,
- Sabıka kaydı,
- Bağ-kur belgesi ya da emeklilik cüzdanı fotokopisi,
- Aynı adreste daha önce dükkan açılmışsa, açma ruhsatını belediyeye vermek gerekiyor.
# Bu belgeler, her ilçede değişebilmektedir. Bunun sebebi ise her belediyenin belirlediği dükkan açma kriterleri değişiklik gösterebilmektedir. En sağlıklı sonuçlara ulaşabilmek için belediyenize başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Dondurma İşi Karlı mı?
Bu işe girmeden önce insanlar bu işin getirisinin olup olmayacağını araştırıyor. Çünkü yapılacak olan harcamaların boşa gitmemesini istiyor. Dondurma işi sektörü de çok popüler olmamasından dolayı, insanlarda bir şüphe bırakıyor.
Hiç bir iş için, bu iş kesin çok kazandırır diyemeyiz. Her bir işin, kendine has o işin başarılı olması için yapılması gereken şeyleri bulunuyor. Dondurma işinin de başarılı olması için yapılması gereken şeyleri bulunuyor.
Dondurma dükkanı açmak karlı mı diye düşünenlere şunu söyleyebiliriz ki bu işte başarılı olmak için bazı adımları sağlam atmanız gerekiyor:
- Dükkanın yerini iyi seçmelisiniz,
- İşi kuracağınız yerde az rakibiniz olmalı,
- Bayilik alarak hazır müşteri yakalayabilirsiniz,
- Dondurma çeşitleriniz fazla olmalı,
- Dükkan kira olacaksa, kira bedeli düşük olmalı,
- Dondurmalarınız kaliteli olmalı,
- Müşteriler ile iyi geçinmelisiniz,
- Sabretmeli ve başarıyı zamana bırakmalısınız.
Dondurma Dükkanı Açma Maliyeti
Net olarak şu kadar para ile bu iş yapılabilir diyemeyiz. Çünkü yukarıda söz ettiğim iki ayrı dondurma dükkanı açma yöntemleri bulunuyor. Fakat bir dükkan açmayı düşünüyorsanız, dükkanın kira bedeli masrafları hariç iç kısma dizayn için en azından +100 bin TL ayırmanız gerekmektedir.
Gizli Hazineleri Keşfedin