Bekçi Nasıl Olunur? (Bayan & Erkek)

Bekçi nasıl olunur? Bayanlar için de erkekler için de neler yapılması gerekildiğini anlatacağız. Kadınların da bu aralar bekçiliğe olan ilgileri bir hayli artmış durumdadır. Sadece kadınların değil tabi ki erkeklerin de son dönemlerde en çok araştırdıkları işlerden birisi; bekçiliktir.

Özellikle son dönemlerde bu meslek aldıkları maaşlar ile gündeme çok geldi. Bir çok insan aldığı maaşı eleştirirken bir çoğu ise haklı buldu ki bizler de haklı bulan kesimdeniz.

Ülkemizde işsizliğin artmasından ötürü ve insanların güvenilir iş araştırmalarından dolayı bekçilik gibi devlete ait olan birimlerde çalışmayı isteyen bir çok kişi bulunuyor.

Peki bekçi nasıl olunur? Hangi şartları karşılamak gerekiyor? Kadında veya erkekte aranan şartlar farklı mı? Gelin birlikte göz atalım.

Nasıl Bekçi Olunur?

2018 yılıyla birlikte bekçi alımları Polis Akademisine devredildi. Bekçi alım işlerini daha önceleri Emniyet Müdürlükleri yapıyordu. Daha önceleri bu kadar fazla alım olmuyordu. Günümüzle birlikte çok sayıda bekçi alımı yapıldı ve yapılmaya da devam edilmektedir.

Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı en büyük mülkiye amirinin emrinde ve genel zabıtaya yardımcı kuruluş olarak görev yapmaktadır.

Bekçi olmak için öncelikle alımları takip etmek gerekiyor. Bakanlıkları illere alacağı bekçi sayısı belirlenmeli ve ilanlar yayınlanmalıdır. İlanlar ile birlikte alımlar için aranan şartları taşıyor olmanız gerekiyor. Şartları ise aşağıda belirttik.

Alım olduğunda başvurular E-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Adaylar önce ön sağlık aşamasından geçmek zorundalar. Bu aşamayı geçen kişiler Bekçilik Yazılı Sınavına girmeye hak kazanıyor. Bu sınavı da başarıyla tamamlayan adaylar, fiziki yeterlilik ve mülakat aşamasına geçmiş oluyor. Bu aşamayı da başarılı şekilde tamamlayan adaylar artık bekçi olmaya hak kazanmış oluyorlar.

Bekçilik Yazılı Sınavı Nedir? Konuları Nelerdir?

Sağlık kontrolünü başarılı şekilde geçen bireyler yazılı sınava tabii tutulurlar. Yazılı sınavın ise bazı özellikleri bulunuyor:

  • Çoktan seçmeli test soruları,
  • Beş şıklı olması,
  • 100 soru,
  • Bir soru bir puan,
  • Yanlış doğruyu götürmez,
  • En az 50 alan başarılı sayılacaktır,
  • Konular; sosyal bilgiler, fen bilgisi, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür.

Bekçi Olma Şartları & Kriterleri Neler?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
  • En az 167 cm boyunda olmak,
  • Beden kitle indeksi 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmak.
  • Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak,
  • Askerlik ödevini bitirmiş olmak,
  • 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuruların başladığı tarih itibarıyla 18 yaşını tamamlamış (02/07/2000 tarihinde ve öncesinde doğmuş olmak) ve 31 yaşından gün almamış (02/07/1988 tarihinde ve sonrasında doğmuş olmak) olmak,
  • Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veya affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,
  • Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,
  • Memuriyete engel bir hali bulunmamak (657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’nci maddesinde belirtilen şartları taşımak),
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak.
  • Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
  • Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  • Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,
  • Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

Kadın Bekçi Alımı Olacak mı?

Bekçi alımlarının çok fazla olması ve maaşlarının iyi olmasıyla birlikte iş aramakta olan kadınlar da bu mesleğe yöneldiler. Kadın bekçi alımı yapılıyor mu diye araştırma yapanlar için geçenlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklama yaptı.

Yaptığı açıklamada ”Kadın bekçi alımı yapılmayacağını” belirtti.

Bekçi Maaşları Ne Kadar?

  • İlkokul mezunu: 33.000 TL.
  • Lise mezunu: 34.000 TL.
  • Ön lisans mezunu: 36.000 TL.
  • Lisans mezunu ve bekar: 38.000 TL.

Bekçi Olmak İçin Nereye Başvurulur?

1. Aşama

Öncelikle bekçi alımlarını takip etmek gerekiyor. Şehrinizde yapılacak olan bir alım ilanı paylaşıldığında internet üzerinden ön başvuru yapmanız gerekmektedir. E-devlet üzerinden ön başvuru yapılabilmektedir. Posta yoluyla veya başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

2. Aşama

Yukarıda söz ettiğimiz aşamayı yaptıktan sonra adayların ön sağlık kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Bunun için Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesi (https://pa.edu.tr) adresinden paylaşılacak olan sağlık kontrolü başvuru tarihi ve başvuru merkezleri bildirisini takip etmek gerekiyor. Ardından sağlık kontrolü yapılacak ve bu kontrolü başarılı şekilde geçebilmeniz gerekiyor.

3. Aşama

Sağlık kontrolünü başarılı şekilde geçen adaylar yazılı sınava girmeye hak kazanırlar. Yazılı sınavların ne zaman ve nerede olacağına dair Polis Akademisi Başkanlığı açıklama yapar. Sınavı MEB gerçekleştirmektedir. Sınava başvuruların nasıl olması gerektiğini de Polis Akademisi açıklamaktadır.

4. Aşama

Yazılı sınavı da başarıyla tamamlayan adaylar fiziki yeterlilik aşamasına geçmiş bulunurlar. Polis Akademisi tarafından hazırlanan parkurda başarı göstermek zorunda olursunuz. Parkura nasıl çalışıldığını aşağıdaki videoda görebilirsiniz. Parkur aşağı yukarı bu tarz bir şey olmaktadır. Her yıl ufak değişiklikler olabiliyor.

5. Aşama

4 aşamada da başarılı olan adaylar sözlü mülakata tabii tutulacaklar. Yapılacak olan sözlü mülakatta komisyonca rastgele kartlar seçilecek ve bu kartlar içerisinde genel kültür soruları olacaktır. Sizlere rastgele sorulacak olan sorulara vereceğiniz cevaplar komisyon ekibi tarafından değerlendirilecektir.

6. Aşama 

Değerlendirmeler sonucunda başarılı olan adaylar Polis Akademisi tarafından resmi sitesinden duyurulacaktır.

Bekçi Alımlarını Nereden Takip Edebiliriz?

Bekçi alımlarını bir çok vatandaşımız beklediğinden dolayı alım olduğunda bir çok internet sitesi bunun haberini yapmaktadır. Buraya tıklayarak bekçi alımlarına dair yapılan haberlerden haberdar olabilirsiniz.

İlgini Çekebilir: Bekçi 2024 Maaşları ve Çalışma Şartları

Keşfetmeye Devam Edin

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8236

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haber