Kediler Neden Kusar ve Kusan Kediye Ne Yedirilir?

Bizim sıkı dostlarımız kediler bazen çok üzülmemize neden olabiliyor. Bunlardan en önemlisi ise kedilerin kusması peki kediler neden kusar ve kusan kediye ne yedirilir kedilerde kusmak tehlikeli mi kusmasına ne iyi gelir ?

Ülkemizde hayvanseverlerin en fazla beslediği evcil hayvan olan kedilerin beslenme ve bakım ihtiyaçlarını iyi bilmeliyiz. Bizim bakmakla sorumlu olduğumuz bu hayvancıklarda en fazla kusma problemi yaşanmaktadır.

Evcil hayvanlar sahiplerinin bakımına muhtaç olduğu için çoğu zaman dışarıdaki kediler gibi yaşamazlar. Eğer sahipleri iyi bir bakımı üstlenmiyorlarsa kusma problemleri sıklıkla görülebilir.

Kediler Neden Kusar?

Kedilerde sıklıkla görülen kusma problemi fazlasıyla endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Özellikle kendilerini yalamaları halinde tüylerini yuttukları için de kusma görülebilir.

Bu kadar sık görülmesi ve çok büyük bir problem olmaması sahipleri rehavete sürüklememeli ve yine de sık sık gözlemlenmelidirler. Eğer onları yeterince seviyor ve bir çocuğumuzun olduğunu düşünüyorsak azami derecede bakım, şefkat ve hassas davranmalıyız.

Eğer kediniz rutin kusmalarının yanı sıra anormal davranışlarla birlikte kusuyor ve hastalık belirtileri de görüyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

Aslında kedilerde ki bir çok hastalığın da ilk belirtisi kusmadır. Bu sebepten her kusmayı gözlemlemeniz oldukça önemlidir.

Kedilerin başlıca kusma nedenleri ise;

  • Yiyeceklerden dolayı kusabilir,
  • Ot, bozuk gıda ve besin alerjisi durumlarına kusabilirler.
  • Değişen maması sebebi ile kusabilir.
  • Bazı önemli hastalıklar nedeniyle de kusan kediler için bu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;
    • Mide hastalıkları, kedideki parazitler, midedeki tümörler, gastrit ve ülser gibi hastalıklar kusmaya sebebiyet verebilir.
    • Bağırsak hastalıkları olarak da enfeksiyonlar, kabızlık, bağırsak düğümlenmesi ve yabancı cisim kaçması durumları kusmaya neden olabilecek diğer hastalıklardır.
    • Tiroit bezinin fazla çalışması, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, diyabet ve stres ise Hormonal ve metabolik hastalıklar sebebi ile kusma nedenleridir.
    • Kedilerin en hassas bölgeleri olan karınları ise tümör, pankreas ve karaciğer iltihapları gibi sebepler ile kusmalara neden olabilir.

Kedilerde Kusma Şekilleri

Kediler bir kaç farklı şekilde kusabilirler. Bu kusma şekillerini gözlemleyerek bir nebze de olsa hastalık ya da neden kaynaklandığı ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

  1. Akut Kusma,
  2. Aralıklı Kusma,
  3. Kan Kusma

1-) Kedilerde Akut Kusma

Akut kusma sürekli bir şekilde kusmanın tanımıdır. Bunun en büyük sebebi ise tüylerin yalanması olduğunu söylemiştik. Yutulan tüylerin çıkarılması için kusma refleksi kendini gösterir.

2-) Kedilerin Aralıklı Olarak Kusması

Kedilerin kusması ne kadar normalse, aralıklı kusma yaşanması da o kadar büyük bir tehlikenin ilk adımlarıdır. Yiyecek kaynaklı alerji ve ülser gibi sebepleri olabilmesinin yanı sıra bazı metabolik problemlerde yaşıyor olabilir.

Eğer kedinizin aralıklı kusması bir günden fazla sürdüyse mutlaka veterinere gitmelisiniz.

3-) Kedim Kan Kusuyor

Kan kusma çok ciddi bir problemdir. Kediniz eğer kan kusuyorsa derhal veteriner hekime gitmelisiniz. Zehirlenme, tümör, mide ülseri, bağırsak ülseri ya da iç kanama sebeplerinden bir tanesi kedinizin kan kusmasına neden olmuş olabilir.

Diğer bazı kusma problemlerini de ayrı başlıklar altında ele aldık ve neden olduğunu açıklamaya çalıştık.

Kedilerde Kusma İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Kedinizin kusması ile ilgili ilk defa karşılaştığınız ve sıklıkla sorulan soruların cevaplarını bu başlıklarda bulabilirsiniz.

Kedilerde Beyaz Köpük Kusması Neden Olur?

Kedilerde beyaz ve köpüklü kusmanın en büyük nedeni mamanın yeterince sindirilememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Aşırı tüy yutulması sonucunda da yaşanabildiği görülmektedir.

Bu durumda malt verilmesini öneren kedi dostlarının tavsiyesine kulak verebilirsiniz.

Yavru Kediler Neden Kusar?

Yetişkin kediler ile aynı kusma nedenleri var olduğu gibi daha hassas olduklarını bilmemiz gerekiyor. Kıl yumağı, yerde çok oynaması, hızlı yemek tüketimi, mamanın beğenilmemesi, mama değişimi gibi nedenlerden yavru kediler kusabilir.

Kedilerde Sarı Kusmuk

Sarı sıvı ya da sarı kusma kedilerde genellikle mide asitlerinden kaynaklanmaktadır. Mide asitleri ve safradan oluşan bu kusma türü uzun sürüyorsa veterinerinize gitmelisiniz.

Asitler mide astarını tahriş ederek yiyeceklerin geri itilmesine sebep olabilir bununla birlikte safra gelmesi de yaşanabileceği için sarı sıvıların görülmesi yaşanabilir.

Kusan Kediye Ne Yapılır ve Ne Yedirilir?

Kusan kediniz için evde bazı tedavi yöntemlerini araştırıyorsanız bazı pratik ve işinize yarayacak püf noktalarından bahsedeceğiz.

Ancak bilmeniz gerekiyor ki uzun süren ve tehlikeli olduğunu hissettiğiniz bazı kusmalar için mutlaka kedinizi veterinere götürmelisiniz. Ne de olsa evcil hayvanınızı siz bizden daha iyi tanıyorsunuz.

  • Kusan kediye ne yedirilir sorusu sıklıkla soruluyor, bunun net bir cevabı olmasa da kusma şekillerinden bahsettiğimiz başlıkta ki akut kusma örneğine uygunsa bir iki saat mama ve başka hiç birşey yedirmemeniz daha uygun olacaktır.
  • Ardından yavaş yavaş su vermeye ve yağsız, tuzsuz bir beslenme rejimi ile yeniden yemek vermeye devam edebilirsiniz.
  • Uygulanacak olan rejimde kedinize haşlanmış patates, tavuk, pilav, yedirebilirsiniz.
  • Kedi kusmalarında bazen veterinere ihtiyaç duyulabilir. Veterinere gittiğiniz zaman serum ve antibiyotik tedavisine ihtiyaç olabilir.

Kedilerde kusmaya neyin iyi geleceğini bu tarz yöntemler ile açıklamaya çalıştık. Ancak tekrar etmekte fayda var ki kusmuğu iyi gözlemlemelisiniz. Bunun en büyük nedeni ise kusmaların önüne geçecek veteriner kontrolüne gittiğinizde size sorulacak sorulara cevap verebilmeniz gerektiğidir.

Veteriner hekim;

  • Kusma miktarını,
  • Kusmanın sıklığı,
  • Kusmuğun rengini ve kokusu,
  • Kedinizin beslenme şekli ile ilgili bilgileri
  • Mamanın değişip değişmediği,
  • Eğer varsa son zamanlarda kullandığı takviyeleri,
  • Kedinin daha önce aldığı tedavileri,
  • Evde ya da komşularınızda ki diğer evcil hayvanların aynı problemi yaşayıp yaşamadığı,
  • Kusma ile beslenme arasındaki ilişki gibi

sorularını size yöneltecek ve buna göre bir tedavi uygulayacaktır.

 

Gizli Hazineleri Keşfedin

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Articles: 8237

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş kingroyal giriş kingroyal meritking meritkingadres.com
tokat haber